Home

Achtergrond

Effect 'Kijken in de kas' valt tegen

De sectorcommissie energie van het Productschap Tuinbouw uit Zoetermeer buigt zich woensdag over onderzoeksvoorstellen met een totaal budget van tussen de € 1,3 en € 1,4 miljoen euro.

Verreweg het grootste bedrag is aangevraagd voor het project 'Kijk in Kas 2'. Het gaat hierbij om ongeveer € 350.000,-, verdeeld over de jaren 2008 en 2009. Bij dit project ligt de nadruk op het uitwisselen van kennis die vijf voorbeeldbedrijven bij het regelen van hun klimaat opdoen. Collega-tuinders kunnen via internet in de kas van de collega kijken.

Opzet is collega’s handvaten te bieden, waarmee niet alleen het klimaat optimaal wordt geregeld, maar dat er ook op energiekosten kan worden bespaard. Het project draait nu één jaar en uit een evaluatie blijkt dat het aantal bezoekers de laatste maanden groeit, maar dat alles bij elkaar slechts een beperkt deel van de doelgroep wordt bereikt. Een vervolg wordt nu voorgesteld.

Daarbij tekenen de onderzoekscoördinatoren aan wel voorstander van het project te zijn, maar zijn wel geschrokken van de tegenvallende effect van kennisoverdracht. Verder is de Programma Advies Commissie (PAC) tegen voortzetting van het project. Deze commissie vindt de meerwaarde van de kennisoverdracht via internet tegen de hoge kosten niet verantwoord. In het lopende project wordt gewoon te weinig gediscussieerd.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.