Home

Achtergrond

Effe fietse

Je veilig door het verkeer bewegen, dat doe je niet zomaar. Met dit leuke spel leer je ‘effe fietse’. Vind je dat de auto’s bij jou in de straat wel heel hard rijden? Meet dan of dat echt zo is en kom in actie voor een veiligere straat.

Ben jij een heer of dame in het verkeer?
Heb je de vragen beantwoord? Check dan hier welk type jij bent in het verkeer. Heb je

vooral a’s: Verkeer? Daar heb jij geen tijd voor. Jij houdt je echt niet bezig met anderen op straat. Behalve als er iets interessants te zien is, dan sta je graag vooraan. Maar verder wil je het liefst zo snel mogelijk komen waar je zijn moet. Uitkijken? Moet dat dan? Opzij iedereen!

vooral b’s: Jij bent heel goed bezig. Je let goed op wat er om je heen gebeurt, helpt anderen waar nodig. Daarbij verlies je de verkeersveiligheid niet uit het oog. Jij bent een echte heer/dame in het verkeer.

vooral c’s: Heeft iemand op straat hulp nodig? Jij komt meteen aangespurt. Prima natuurlijk, maar je vergeet daarbij wel de veiligheid van anderen en jezelf. Soms maak je de situatie zelfs nog een stuk gevaarlijker. Tip: kijk goed om je heen en kom pas dan in actie.

Wat betekent dit bord ook alweer?
Huh? Wat zijn die eerste twee borden raar! Zag je dat meteen? Of moest je nog even puzzelen? Het was toch echt een grapje van tekenaar Lex, dat vrolijke gezicht met fiets (bord 1) en ‘verboden voor rollators’ (2). Hier zijn de betekenissen van de andere borden, van links naar rechts:
Je MOET hier fietsen.
KIJK hier is een parkeerplaats.
PAS OP gevaarlijk kruispunt.
VERBODEN voor trekkers.
PAS OP (overstekend) vee.

Wil je nog meer weten over verkeersborden? Hier vind je alles over de verkeerstekens die in Nederland gebruikt worden. Test ook eens wat je allemaal weet van verkeer, dat kan bij 3VO.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.