Home

Achtergrond 202 x bekeken

Economie en grondstofprijzen eisen tol

Het was in algemene zin een buitengewoon magere beursweek. Veel bedrijven zagen hun koersen dalen toen duidelijk werd dat de financiële gigant Lehman Brothers in grote problemen verkeert.

De grootste klappen vielen evenwel onder financiële instellingen, maar ook de grondstofprijzen zaten niet mee. Op weekbasis verloren bedrijven die sterk afhankelijk waren van grondstofprijzen het meest. De tarwe- en maisnoteringen daalden dinsdag door hogere opbrengstverwachtingen in Europa en Amerika en de sterkere dollar.

Graanhandelaar- en verwerker ADM verloor op weekbasis 3,4 procent, terwijl concurrent Bunge een kleine 13 procent verloor. Wat de fondsen evenmin hielp, is dat bedrijven als kunstmestproducent Yara en agrochemieconcern Syngenta verklaarden een "minder exceptioneel 2009" te verwachten.

De beurs verliep positief voor voedingsbedrijven die goedkopere grondstoffen verwachten, zoals Nestlé en PepsiCo. Vleesverwerker Tyson Foods verloor door de uitgave van 20 miljoen aandelen, om schulden af te lossen, maandag en dinsdag bij elkaar 8,7 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.