Home

Achtergrond

EU wil Oostzee redden van verstikking

De Europese Unie wil snel actie voor de Oostzee, die dreigt te verstikken in groene algen.

"Zonder actie dreigt deze grote beroemde zee snel te veranderen in een ecologisch rampgebied'', waarschuwde EU-commissaris Danuta Hübner (Regiobeleid) vandaag in Stockholm bij een EU-conferentie over de zee tussen Zweden, Polen en Finland.

De EU wil vooral het milieu verbeteren in en rond de Oostzee, het grootste brakwatergebied ter wereld. Nu komen er nog veel rioolwater, olielozingen en weggespoeld kunstmest in de zee. Omdat het water er amper doorstroomt, tieren de algen er welig. Hele zeegebieden zijn al dood: vissen, zeehonden en planten zijn verdwenen.

Volgens de EU moet het gebied ook veiliger, om ongelukken met olietankers te voorkomen. De Europese Commissie heeft 55 miljoen euro voor 2007-2013 voor beleidsacties rond de grote binnenzee.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.