Home

Achtergrond

EU verwacht nog grotere graanoogst

De EU oogst dit jaar 307,3 miljoen ton graan.

Dat is 19 procent meer dan vorig jaar. De nieuwe raming valt ruim 10 miljoen ton hoger uit dan de Europese Commissie eind juli dacht. Toen ging de Commissie uit van een Europese graanoogst van 297,2 miljoen ton.

De oogstraming is 4 miljoen ton hoger dan de laatste raming van twee weken geleden. Toen gaven een aantal lidstaten aan dat die voorspelling aan de voorzichtige kant was. Daarop heeft de Commissie de raming aangepast.

Daarnaast ligt in de EU meer graan op voorraad dan eerder gedacht. De Commissie gaat er nu vanuit dat op 30 juni, het einde van het graanseizoen 2008/2009, in totaal 47,5 miljoen ton graan op voorraad lag. Dat is 1,5 miljoen ton méér dan eerder werd berekend. Eind juni 2007 lag er 53,1 miljoen ton graan op voorraad.

Ook het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft vandaag een nieuwe oogstraming gepubliceerd. Volgens de USDA oogst de wereld dit seizoen 670,3 miljoen ton tarwe. Niet eerder in de geschiedenis is zo’n grote hoeveelheid tarwe van de akkers gehaald in de wereld. De USDA schat dat dit seizoen 650 miljoen ton tarwe wordt verbruikt, zodat de voorraden toenemen.

De USDA verwacht vooral grotere oogsten in de EU, Rusland en Oekraïne. Alleen in Australië, Kazachstan en Argentinië zullen de oogsten tegen vallen, denkt de USDA. Alhoewel het groeiseizoen op het Zuidelijk halfrond pas is begonnen. Door de goede oogsten zijn de graanprijzen wereldwijd gedaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.