Home

Achtergrond 5 reacties

'EU-varkensprijs daalt in laatste maanden 2008'

De Europese varkensprijzen zullen in de komende maanden dalen.

De gemiddelde prijs over augustus was € 1,7397. Tot december zal dit dalen tot ongeveer hetzelfde niveau als begin juni, ongeveer € 1,55. Dat voorspelt het beheerscomité van de Europese Commissie. Het comité verwacht dat de prijzen vorige maand op een hoogtepunt lagen. Deze maand zal de prijs naar verwachting sterk dalen, om tot het eind van het jaar vrij stabiel te blijven. Vorige maand stegen in alle lidstaten op Polen en Tsjechië na de varkensprijzen nog.

Het comité gaat in zijn voorspellingen uit van adviezen van diverse werkgroepen. LNV en de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) vertegenwoordigen Nederland in het comité. ”Het gaat natuurlijk om voorspellingen en door omstandigheden kan de situatie veranderen. In de regel zit het comité er echter niet vaak naast”, stelt PVE-medewerker Rik van der Does. "Wel blijken lidstaten soms te enthousiast of juist te terughoudend te zijn in de gegevens die ze doorgeven. Soms bewust, soms per ongeluk."

Hoewel de varkensprijzen dalen, zal de EU volgens het comité in de tweede helft van dit jaar minder varkens slachten dan in het eerste halfjaar. De verwachting is dat het aantal slachtingen in het derde kwartaal 2,8 procent lager zal zijn dan in het twee kwartaal. In de laatste drie maanden van het jaar wordt een daling van 4,7 procent verwacht ten opzichte van het derde kwartaal.

Het is voor het eerst sinds 2005 dat minder slachtingen verwacht worden. In de laatste twee kwartalen van 2007 werd nog 4,2 en 4,7 procent meer geslacht. Ook in de eerste helft van dit jaar nam het aantal slachtingen toe. Over heel 2008 verwacht het comité dat in de EU ruim 22,5 miljoen ton varkensvlees geproduceerd wordt. Dit is iets minder dan vorig jaar, maar nog altijd een miljoen ton meer dan in 2006.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  De koers van de EURo zakt, het varkensaanbod zakt. Vraag ik mij af waar de wijsheid vandd\aan komt om te verwachten dat de prijzen zakken.
  Ik verwacht nog hogere prijzen die in lijn liggen met de reeds gestagen voerkosten. Die zijn al iets aan het zakken maar de stijging van de varkens is nog steeds achter bij het voer. Dit wordt dit jaar nog ingehaald.

 • no-profile-image

  gert

  wel duur voer voor de varkens,ook een dure commissie

 • no-profile-image

  geurt

  Hallo belg ,
  het aanbod daalt niet.
  Die 4,7 % daling is niet t.o.v het derde kwartaal 2008 , maar t.o.v. het vierde kwartaal 2007.
  Die nitwits van het AD kunnen geen cijfers lezen.
  Het varkensaanbod in de EU gaat van 60 miljoen in het derde kwartaal naar 67 miljoen in het vierde kwartaal.

 • no-profile-image

  jb belg

  Ongeloofelijk de slachtingen dalen en de prijzen , volgens mijn werkt het systeem net omgekeerd.
  Moeten al die slimme mensen daarvoor samen zitten?

 • no-profile-image

  marcel

  Dat komt vast door het overschot aan zwijnen in Berlijn!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.