Home

Achtergrond

EU plant wet tegen fout hout

De Europese Commissie presenteert 15 oktober een wetsvoorstel waardoor handelaren steeds moeten garanderen dat het importhout legaal is gekapt.

Ook moeten ze steeds het land van herkomst aanduiden. Het wetsvoorstel aan de EU-landen en Europarlement moet de strijd opvoeren tegen het vele 'foute hout' dat Europa binnenkomt. De illegale houtkap zorgt voor grote schade aan oerwouden, het milieu, klimaat en diersoorten.

Het wetsvoorstel komt bovenop het huidige vrijwillig systeem van akkoorden tegen fout hout, het zogeheten Forest Law Enforcement, Government and Trade (FLEGT) Action Plan. Natuurorganisaties klagen echter dat het systeem weinig effect heeft.

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft de Europese Commissie dinsdag uitdrukkelijk gevraagd de presentatie niet opnieuw uit te stellen. "Het rapport had al vorig jaar op tafel moeten komen, toen werd het mei en nu is het er nog niet.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.