Home

Achtergrond

EDF koopt British Energy voor bijna 16 miljard

Het Britse energiebedrijf British Energy heeft woensdag ingestemd met een overnamebod van 12,5 miljard pond sterling (15,8 miljard euro) door het Franse Electricité de France (EDF).

Daarnaast is het Britse Centrica, moederbedrijf van British Gas, van plan een minderheidsbelang van 25 procent te nemen in British Energy. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

EDF betaalt 774 pence per aandeel. ”We zijn zeer verheugd dat het bestuur van British Energy ons overnamebod unaniem heeft geaccepteerd”, aldus EDF-topman Pierre Gadonneix. ”Dit effent het pad naar significante investeringen in Groot-Brittannië”.

Een eerder bod van EDF, van 12 miljard pond, werd vorige maand afgewezen door de aandeelhouders van British Energy omdat het te laag was. Ook waren er zorgen over een geheel buitenlandse overname van een Brits energiebedrijf. De deelname van Centrica zou die zorgen moeten wegnemen. Hiermee zou een bedrag zijn gemoeid van 3 miljard pond. Deze transactie moet binnen enkele maanden worden afgerond, aldus Centrica.

British Energy, dat voor 35 procent in handen is van de Britse overheid, bezit acht kerncentrales en een steenkolencentrale in Groot-Brittannië. Het bedrijf is goed voor naar schatting 14 procent van de Britse stroomvoorziening.

De overnamegesprekken tussen EDF en British Energy lopen al sinds maart. EDF, ’s werelds grootste kernenergieproducent, heeft toegezegd vanaf 2017 minstens vier nieuwe kerncentrales te bouwen in Groot-Brittannië. Het Franse bedrijf is de grootste elektriciteitsproducent van Europa en bezit al 58 kerncentrales. EDF is voor 85 procent in handen van de Franse overheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.