Home

Achtergrond 205 x bekeken

Duitse varkenshouderij zet in op pijnbestrijding

Het Duitse landbouwministerie en de georganiseerde landbouw en varkenshouderij zetten bij de castratie van biggen in op pijnbestrijdende middelen.

Over dat alternatief voor verdoving zijn landbouwfederatie DBV, de landelijke bedrijfsadviesorganisatie ZDS en varkenshoudersbelangenorganisatie ISN het eens geworden. Verdoving zien de partners niet als een begaanbare weg, zo blijkt uit een vandaag door het DBV (Deutscher Bauernverband) uitgegeven verklaring. Met dit initiatief nemen de partners op voorhand een duidelijke positie in, dat wil zeggen nog voordat de discussie over biggencastratie in de Bondsrepubliek goed en wel op gang is gekomen.
De hoop is dat op deze manier de zaak niet ontspoort en uiteindelijk niet leidt tot een verbrokkelde regelgeving door de supermarkten zelf. "Enkele afnemers in de detailhandel hebben bijvoorbeeld al de eis gesteld om alleen nog vrouwelijke varkens te verwerken", licht het DBV toe.

Dat vindt de bond een zorgwekkende ontwikkeling. "Op deze manier dreigt dezelfde verwarring als bij groente en fruit, waar diverse ketens zich met eigen, technisch ongemotiveerde eisen proberen te onderscheiden. Het mag niet zo worden dat straks alleen de landbouw de ondoordachte aanpak in de kolom maar moet zien op te knappen."

Het landbouwministerie gaat binnenkort met de ministeries van de deelstaten om de tafel zitten om de medicinale pijnbestrijding in systeem te zitten, zo heeft staatssecretaris Gert Lindemann aan het DBV laten weten. De federatie, ZDS en ISN blijven niettemin in principe voorstander van afschaffing van castratie, zodra daarvoor geschikte methodes beschikbaar zijn. Daarbij wordt gedacht aan op geslacht geselecteerd sperma, de fokkerij en apparatuur voor een zekere selectie van mannelijke varkens met berenlucht.

Of registreer je om te kunnen reageren.