Home

Achtergrond 255 x bekeken

Doorgaan met chippen

Britse Europarlementariërs willen dat de Europese Commissie terugkomt op het besluit om per 1 januari 2010 schapen elektronisch te merken.

Zij proberen de EU-ministers te bewerken het besluit terug te draaien, omdat het onuitvoerbaar zou zijn, niets zou opleveren en te duur zou zijn. Ten dele hebben zij gelijk, al gaan ze ook kort door de bocht. De parlementariërs hebben de neiging de Britse omstandigheden tot Europese norm te verheffen. Dat gaat te ver. Het elektronische systeem is ontegenzeggelijk een enorme verbetering ten opzichte van de huidige identificatie en registratie van schapen. Het is ook de hoogste tijd dat deze I & R op een lijn komt met die van varkens en rundvee: de traceerbaarheid van schapen moet in het kader van de bestrijding van dierziekten verbeteren.

Tegen de veronderstelde onuitvoerbaarheid en het gebrek aan vooruitgang is wat in te brengen. De Britten hebben wel gelijk dat het elektronische systeem zeer duur is. Politieke aandacht voor de huidige omstandigheden, met kaalslag als gevolg van onder meer blauwtong, is daarom bitter nodig. Het systeem moet er juist omwille van dierziektebestrijding komen. Graag wel realiteitszin wat betreft de invoering: niet voor niets is er deze week in Frankrijk crisisberaad over de toekomst van de Europese schapenhouderij. Jammer dat EU-commissaris Fischer Boel daar schittert door afwezigheid.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.