Home

Achtergrond 252 x bekeken 1 reactie

'Dieren te weinig gevaccineerd'

Dieren in de Europese Unie worden te weinig ingeënt tegen ziektes, waarschuwt viroloog Ab Osterhaus van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

"De Europese Unie laat kansen liggen'', zei de topwetenschapper maandag tegen ministers van Landbouw tijdens EU-beraad in Annecy.

Koeien, varkens, kippen en andere dieren krijgen in de EU in principe geen vaccin tegen ziektes als vogelpest of mond- en klauwzeer. Bij een uitbraak worden steeds de zieke dieren gedood om verspreiding te voorkomen.

Osterhaus vroeg minister Gerda Verburg (Landbouw) en anderen om pro-actiever te zijn. "Ik begrijp dat er politieke redenen zijn om niet te vaccineren, maar als wetenschapper zeg ik: de beste manier om ziektes te voorkomen is om in te enten.''

Probleem met vaccins tot dusver was dat ze mogelijk ook de ziekte juist verspreiden naar andere landen. Maar Osterhaus stelde dat nieuwe generaties vaccins dat risico ondervangen. Hij vindt dat Europa een vuist moet maken tegen landen die dan dreigen met een boycot van vlees of melk uit Nederland en andere EU-landen.

De viroloog voorziet groeiende risico's op uitbraken van dierziektes, nu de EU is vergroot naar 27 EU-landen. Diertransporten kunnen van Bulgarije tot Ierland reizen. Ook ziet hij vogelgriep uit Azië steeds dichter bij Europa komen, ook al is dat minder in het nieuws. In Azïe vallen daardoor nog steeds doden. "Vietnam heeft pas rigoureus alle pluimvee gevaccineerd. Prompt kostte vogelgriep geen mensenlevens meer.''

In de discussie zei Duitsland wel iets te voelen voor vaker vaccineren. Maar Denemarken wil terughoudend blijven. Minister Verburg ziet nog veel onzekerheden, zei ze in een reactie: "Bij blauwtong zijn er 24 verschillende types. Tegen welke ga je vaccineren? Wie gaat dat betalen?''.

Verburg verwacht vooral veel bescherming door snelle ontdekking van virussen. Nederland heeft daarmee een goede naam. Zo is het blauwtong in 2006 hier vroegtijdig ontdekt. Ook hamert Verburg op het gevaar van toeristen die etenswaren meenemen als ze Nederland binnenkomen. Ze kondigde daarvoor maandag een nieuwe waarschuwingsactie aan bij reisbureaus.

Lees ook Toeristen slepen nog veel etenswaren mee terug

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    sjaak

    Breek me de bek niet open: MKZ entingen hebben jarenlang goed gewerkt, maar door politiek gezwam(handelsbelemmeringen) zou het beter zijn om dit niet meer te doen. Dankzij de politiek en de internationale handel leven we nu op een tijdbom!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.