Home

Achtergrond 1 reactie

Detailhandel: klant houdt hand op de knip

De consument geeft minder uit aan groente en fruit.

Die signalen geven partijen uit de detailhandel, al zorgen trends als gezondheid en gemak voor een blijvende impuls, blijkt uit een rondgang.

"De consument houdt de hand op de knip", zegt directeur Dick Meulblok van AGF detailhandel Nederland (ADN). "Eerst komen bij economische verslechtering de kapitaalgoederen aan de beurt, nu komt voeding erachteraan. Het wordt lastig."

Een ambulante handelaar merkt het aan zijn directe verkopen. "Ik merk het heel sterk, maar ik verlaag de prijzen niet. Dan kopen ze maar minder." De handelaar zegt sterk te mikken op het topsegment van de producten. "Ik ga ook geen concessies doen aan kwaliteit."

Cijfers over de verkoop van groente en fruit zijn nog niet voor handen. Volgens een woordvoerder van The Greenery is er bij de afzet naar supermarkten niets te merken van een beperktere afzet. "Het is mogelijk dat er binnen het schap voor een andere prijsklasse wordt gekozen, al blijven consumenten vasthouden aan gemak en gezondheid."

De consument is wispelturig, ziet Meulblok. "De klant komt vaak binnen en vindt een krop sla van 60 cent te duur, maar loopt vervolgens de deur uit met 8 euro kant-en-klare-andijviestampot."

Groentespeciaalzaken hebben de zomermaanden niet als sterk ervaren, maar de branche is sterk weersgevoelig. "Zomerfruit is een belangrijke omzetmaker, maar deze zomer bleef dat achter."

Onduidelijk is ook wat het effect is van mogelijke verschuiving van omzet van speciaalzaken naar supermarkten. Mogelijk spelen hoge groenteprijzen een rol. Het Voedingscentrum liet eerder weten dat consumenten net zo goed voor goedkope blikgroente kunnen kiezen om het effect van de hoge groenteprijzen in de supermarkten te ontlopen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Pat

  Er is 1 zeer afdoende middel om de supermakrten te dwingen tot prijsverlaging van de groenten:
  Tot de kerstdagen alles uit blik eten of ander rijst.
  En verder: Massaal winkles bij de Boerderijen, dan gaan AH en C1000 en De Boer wel door de knieën.
  Dus boeren...verenigt u tot een nieuwe groentencoöperatie en tel uit je winst.

Of registreer je om te kunnen reageren.