Home

Achtergrond 1 reactie

Democratie bij schappen

Charlie Aptroot heeft zijn doelen bijgesteld. Het Tweede Kamerlid voor de VVD strijdt niet langer als een Haagse Don Quichot tegen de product- en bedrijfsschappen.

Die kansloze missie gezien de houding van de andere partijen maakt nu plaats voor een reëelere aanpak van de VVD’er.

Aptroot opent met zijn klacht tegen "benoemingen in achterkamertjes" wel opnieuw frontaal de aanval op de schappen. Hij doelt immers op de aanstelling van Tjibbe Joustra tot voorzitter van het Productschap Tuinbouw (PT), wat Aptroot betreft een nieuw voorbeeld van ondemocratische praktijken.

De VVD’er haast zich te zeggen dat hij niets persoonlijks heeft tegen Joustra, in het verleden onder meer topambtenaar op het ministerie van landbouw. Al kom het wel van pas dat die benoeming precies speelt bij het productschap waar de scherpste kritiek wordt geuit, en waar Aptroot steevast deelt in de aanvallen op dat PT.

Aptroot heeft echter wel degelijk een punt door meer zeggenschap voor de achterban van de schappen te eisen, die immers gedwongen is bij te dragen aan de schappen via heffingen. Dat zorgt voor betrokkenheid en een stevige basis. Schappen krijgen dan ook de ruimte hun meerwaarde aan te tonen. Lukt dat niet, dan worden zij democratisch afgerekend. Dat is een logische weg. De kans dat Aptroot politieke steun vindt, is ook veel groter dan de kansloze roep om afschaffing.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

 • no-profile-image

  PLASJE

  ...Plasje hoopt dat Aptroot met 'dit pad' het pad effent voor afschaffing van deze
  geldverslindende organen, die onder het
  mom van uitvoering van wetgeving een
  groot aantal werkeloze ambtenaren van
  de straat houden...(op de pier houden)..
  Mijn ouwe heer zei altijd : in de tijd dat
  jij op je knietjes in het veld ligt (soms
  18 uur per etmaal) liggen ze daar in het
  Haagse op jouw kosten op de pier....
  Plasje zal U verdere 'bloem(aardappel)-
  lezingen besparen....

Of registreer je om te kunnen reageren.