Home

Achtergrond

Deense Herefords vaccineren tegen blauwtong

De Herefords van akkerbouwer Folkert van der Zee uit het Friese Anjum worden op hun eerste dag in Nederland gevaccineerd tegen blauwtong.

De Herefords van akkerbouwer Folkert van der Zee uit het Friese Anjum worden op hun eerste dag in Nederland gevaccineerd tegen blauwtong. De dieren komen uit Denemarken. "We waren eerst op zoek in Engeland, maar door de runder-TBC in dat land zijn we in Denemarken terechtgekomen." De dieren zijn vandaag voor de tweede keer gevaccineerd tegen blauwtong en gaan nu het natuurterrein van Triemen begrazen. Van der Zee wil het vlees zelf gaan afzetten aan restaurants en particulieren. Foto Roelof Stroetinga

Jan Willem Bakker uit het Groningse Bierum rooit met een voorraadrooier het laatste pootgoed. Na twee à drie weken zit het er bijna op. "Het is allemaal heel goed verlopen. We moeten de moederknollen van de late rassen nog even weg laten rotten. Daarna beginnen we aan de consumptieaardappelen, maar dat is een klein perceel. Voor ons gevoel zijn we klaar." De opbrengst is middelmatig. "Door de droogte hebben we fors minder opbrengst dan vorig jaar." Door de droge grond moest hij ook wat sneller rijden om het pootgoed niet te beschadigen. Foto Koos van der Spek

In het weiland van de familie Jongsma in Elsloo staan naast schapen ook ruim tachtig ezels. De dieren zijn van veehandelaar Theo Wijntjes. Hij houdt de dieren hobbymatig. "Zo nu en dan verkoop ik wel een dier aan een particulier. Maar de meeste blijven hier." De ezels eten voornamelijk gras en hooi. In Nederland worden ezels nagenoeg alleen bij wijze van hobby gehouden, al zijn er een paar ezelinnenmelkerijen. "In landen als Hongarije, Bulgarije en Turkije worden de dieren nog wel gebruikt als lastdieren", vertelt Wijntjes. Foto Lenus van der Broek

Vrachtwagenchauffeur Johan Muilwijk van loonbedrijf Bos Agra-Service uit Bedum kijkt toe hoe de meststof Betacal (schuimaarde) uit zijn vrachtwagen wordt overgepompt in de bemester. Dat gebeurt op het land van akkerbouwer Jan Riemersma in Munnekezijl. Het is jaren geleden dat Riemersma voor het laatst Betacal heeft gebruikt. "Het is nu mooi droog op het land. Dat voorkomt dat de bemester de structuur van de grond kapot rijdt. Bovendien is Betacal nu vrij scherp geprijsd ten opzichte van andere kalkmeststoffen en is het een goede bodemverbeteraar. Daarom laat ik nu direct op eenderde van mijn bedrijf Betacal uitrijden." Betacal is een restproduct van de suikerfabriek. Foto Roelof Stroetinga

Bezoekers bekijken de chemische luchtwasser op de nieuwe stal van Ad en Lianne van den Borne tijdens de open dag op het bedrijf in Noord-Brabant. De ondernemers hadden al 2.040 varkens en een akkerbouwtak. Ze breiden hun gemengde bedrijf nu uit met 1.960 vleesvarkens. Hiervoor werd in de afgelopen maanden een nieuwe stal gebouwd. De bouw is goed verlopen. In juli is met de bovenbouw begonnen en op een paar details na is de stal klaar. Volgende week komen de eerste varkens er in. Foto John Claessens

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.