Home

Achtergrond

De kracht van innovatie

InnovatieNetwerk heeft wel eens op gekkere manieren aan de weg getimmerd om zijn ideeën aan de man te brengen.

Wat dat betreft is de kans van slagen veel groter met de zogeheten Powerfarms dan de volledig gesloten keten in de megastallen die aan het netwerk is ontsproten.

In laatstgenoemd geval ging de verbeeldingskracht met de door LNV gefinancierde innovatiedeskundigen aan de haal. Het helemaal niet zo slechte idee van megastallen was volstreekt kansloos toen het – sexy voor de media – werd gelanceerd als varkensflat, compleet met zogeheten artist impressions. De weerstand die met name het aangeleverde beeld van zo’n flat opleverde, maakt een redelijke discussie over het onderwerp eigenlijk van meet af aan onmogelijk.

Nu is met Powerfarms weer een leuke term verzonnen, maar is de introductie rustiger. Het concept combineert melk- en vleesproductie met energie, algen en schoon water. Daarmee worden reststromen verwerkt én tot waarde gebracht, is er uit milieuoogpunt winst én is er imagovoordeel. En dat alles met gebruik van bestaande technieken, dus zonder luchtfietserij van Willy Wortels.

Het voorspelde rendement is hoog. Natuurlijk is dat laatste af te wachten, zoals dat geldt voor de meeste investeringen. Maar het plan verdient meer dan zomaar een kans. Innovatie in de agrarische sector is van levensbelang – ook op het primaire bedrijf.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.