Home

Achtergrond 168 x bekeken

DSM verhoogt winstverwachting opnieuw

Chemieconcern DSM heeft voor de tweede keer dit jaar de winstverwachting verhoogd.

Het concern blijft profiteren van een krap aanbod en toenemende vraag naar kunstmest en vitaminen. Verder blijkt de divisie van DSM die hoogwaardige materialen maakt, vooralsnog goed bestand tegen de economische tegenwind.

DSM rekent dit jaar op een bedrijfsresultaat (ebit) van 1,03 tot 1,08 miljard euro, meldde de onderneming donderdag. Begin dit jaar ging DSM nog uit van een bedrijfsresultaat van ongeveer 870 miljoen euro. Die verwachting werd eind juli opgetrokken naar 970 miljoen.
Het Heerlense concern profiteert van een toenemende vraag naar vitaminen. Tegelijkertijd is er sprake van een krap aanbod van vitaminen op de markt, wat leidt tot flink hogere verkoopprijzen.

”Kwaliteit is ook in ons voordeel”, aldus DSM-topman Feike Sijbesma in een toelichting. Het recente melkschandaal in China is daarvan volgens hem een treffend voorbeeld van. ”Wij verkopen geen melamine aan voedingsfabrikanten.” DSM is ook fabrikant van melamine, een stof die vooral gebruikt wordt voor de productie van hard plastic maar in China terecht is gekomen in melkproducten waardoor tienduizenden kinderen ziek zijn geworden.

Ook spelen de blijvend hoge prijzen voor kunstmest, als gevolg van de sterke vraag vanuit de agrarische markten, DSM in de kaart. Juist deze goedlopende divisie is door DSM in de etalage gezet. De eerste mogelijke kopers hebben zich inmiddels gemeld.

DSM wil minder afhankelijk worden van activiteiten die conjunctuurgevoelig zijn, zoals kunstmest. De onderneming richt zich de komende jaren nog meer op innovatieve chemicaliën met hogere winstmarges die minder afhankelijk zijn van conjunctuurschommelingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.