Home

Achtergrond 186 x bekeken

'Culinaire aanval door Taliban'

Meer dan 350 Afghanen onder wie veel politiemensen en ambtenaren, onder wie de vicegouverneur van de provincie Nuristan, zijn ziek geworden van hun feestelijke iftar na het vasten zaterdagavond.

Een man heeft namens de strijdgroep Taliban de verantwoordelijkheid opgeëist voor deze culinaire aanval. Hij stelde dat de grote groep eters opzettelijk is vergiftigd.

Dit hebben de plaatselijke autoriteiten in het Nuristaanse Asadabad zondag gemeld. Het eten was bereid in de keuken van de gouverneur.

De door de NAVO geleide internationale troepenmacht ISAF is te hulp gesneld. Ongeveer 160 mensen zijn voor behandeling naar een hospitaal gebracht. Daarnaast waren nog eens tweehonderd mensen onwel geworden.

Militaire artsen van het bondgenootschap hebben patiënten behandeld. De artsen betwijfelen of de claim van de Taliban steek houdt. Zij menen volgens een verklaring van de ISAF dat het hier om een gewone voedselvergiftiging gaat.

Mogelijke bron van de vergiftiging is het brood dat bij de maaltijd is geserveerd. De NAVO noch de provinciale autoriteiten in Nuristan hebben laten weten wat de slachtoffers precies hebben gegeten. Een van de bekendste Afghaanse gerechten is naar verluidt mantu, een soort met rundvlees gevulde deegkussentjes.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.