Home

Achtergrond 234 x bekeken 1 reactie

Contractprijs inuline ruim 10 procent hoger

De meeste cichoreitelers kunnen volgend seizoen zeker 70 euro per ton krijgen.

Dat zegt René Schunselaar, manager agrarische zaken bij cichoreiverwerker Sensus. De maximale prijs is 71,50 euro. De contractprijs bestaat uit een basisprijs van 67,50 euro per ton. Twee mogelijke toeslagen zijn de 'snelle beslissers'- en contractgroottetoeslag. Contracten die voor 15 oktober binnen zijn bij Sensus krijgen 2 euro per ton extra. Contracten van zeker 500 ton bij minstens 11 hectare ontvangen nog 2 euro meer per ton. Als er zeker 275 ton wordt geleverd bij een areaal van 6 hectare, betaalt Sensus per ton 1 euro meer.

"Eigenlijk heb je als cichoreiteler zelf in de hand of je die 71,50 euro krijgt", zegt Schunselaar. "Het is redelijk eenvoudig om aan de voorwaarden te voldoen. Een contract op tijd terugsturen is simpel. De contractgrootte heb je deels ook zelf in de hand." Sensus is de enige inulineverwerker van Nederland. Over de areaalgrootte wil Schunselaar niets kwijt. "Het groeit elk jaar zeker 10 procent. En die groei zet door. Zeker met de huidige prijsverhoging."

Sensus kent een grotendeels vaste telerskern, waarvan de meesten zich in het Zuiden bevinden. Sinds dit seizoen wordt cichorei ook weer in Flevoland geteeld. Half september begint het contracteringsseizoen 2009. De oogst en campagne voor 2009 gaat eind volgende week van start. "We werken volgens een planning, dus: vol is vol", zegt Schunselaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    rene vermunt

    Vol is Vol...laat me niet lachen.
    Er zijn dit jaar weer genoeg akkerbouwers die er mee stoppen ...alleen die hoor je niet .
    Succes met het wieden van je schieters,zuiddistels en melde...en reken dan je saldo maar eens uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.