Home

Achtergrond

Consumptie voeding en genotsmiddelen hapert

De Nederlandse consument heeft in juli van dit jaar 2 procent minder uitgegeven aan voedings- en genotmiddelen dan in dezelfde maand een jaar geleden.

Het vertrouwen van met name producenten wankelt. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de CBS-cijfers blijkt dat consumenten voeding- en genotsmiddelen eerder links laten liggen maar nog wel iets meer duurzame goederen consumeren. Vanwege de stijgende prijzen proberen consumenten te bezuinigen, aldus het Postbank Economisch Bureau (PEB), dat consumenten peilt. "Dat doen zij niet zozeer door minder te kopen, maar vooral door beter op de prijzen te letten. Zo vergelijken zij vaker de prijzen in de supermarkt en kiezen zij meer voor huismerken dan vorig jaar", zegt het PEB.

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2008 iets meer gegroeid dan de raming van augustus 2008 aangaf. De consument heeft in september wat vertrouwen in de economie herwonnen, anders dan in Frankrijk en Duitsland. Het is de tweede achtereenvolgende maand dat de stemming verbeterde. De stemming onder producenten in de industrie is daarentegen verslechterd. Het vertrouwen daalde ten opzichte van augustus van 4,9 tot -0,5. Dit is de grootste afname sinds 1985.

Deze historische daling is een somber voorteken, aldus hoofdeconoom Michiel Vergeer van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Consumenten reageren vooral op macro-economisch nieuws, producenten kijken naar wat binnen hun bedrijf gebeurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.