Home

Achtergrond 9 reacties

Compromis melkquotering dient zich aan

Er gloort een compromis tussen de Europese landbouwministers over de zuivelquotering.

Een jaarlijkse verruiming met 1, eventueel 2 procent, lijkt mogelijk. Als wisselgeld wordt dan een Melkfonds gecreëerd, waaruit boeren in kwetsbare gebieden compensatie ontvangen.

De EU is erg verdeeld over het plan van de Europese Commisie om het zuivelquotum tot aan 2013 met vijf keer 1 procent te verhogen, dit in aanloop naar de geplande afschaffing van de quota in 2015. Het plan is onderdeel van de aanpassing van het landbouwbeleid, de health check.

De Europese landbouwministers zijn dezer dagen in Annecy om te overleggen over de toekomst van het landbouwbeleid. Sommige lidstaten, zoals Nederland, Denemarken en Polen, willen het quotum met veel meer verruimen. Andere landen, zoals de grote landbouwnaties Duitsland en Frankrijk, verzetten zich tegen quotumverruiming uit vrees dat kleinere boeren in bergachtige streken dan het loodje leggen.

De Duitsers vinden dat een quotumverruiming – in beginsel met hooguit 1 procent – elk jaar opnieuw moet worden bekeken. Als de markt het verdraagt, kunnen de Duitsers met een verruiming instemmen. Apart daarvan moeten melkveehouders in kwetsbare bergachtige of juist natte gebieden gecompenseerd worden via een melkfonds.

Volgens staatssecretaris Gert Lindemann kan het fonds betaald worden uit niet uitbetaalde steun. Zo zou in Duitsland rond de 70 miljoen euro niet zijn uitbetaald aan hectarepremie, blijft er geld over vanwege de voorgenomen afschaffing van de premie voor energiegewassen, en resteert geld vanwege de gunstige prijsvorming op de markt.

Nederland vindt het instellen van een melkfonds acceptabel, als het quotum jaarlijks voldoende wordt verruimd. Minister Gerda Verburg pleit voor een jaarlijkse verruiming met 2 tot 3 procent. Alleen als de markt het niet toestaat, zou dat wellicht een jaartje wat minder kunnen, aldus Verburg.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ryan

  minister VerBurg moet even naar het fallisement van de Amerikaanse banken kijken en daar eenb conclusie uit proberen te trekken, geen regels, alles mag en dan moet de belasting betaler het maar weer proberen te repareren..Het is toch veel beter met een paar regels (quota) te werken, dan continue de markt met diverse maatregelen te ondersteunen.

 • no-profile-image

  melkverwerker die lacht om domme hebzuchtige boere

  gewoon, geen quotum meer; laat die domme boeren maar overproduktie maken, dan zakt de prijs zelf wel onder hun individuele kostprijs, zodat ze vanzelf wel stoppen met hun overproduktie; leve de vrije onbeschermde markteconomie

 • no-profile-image

  anne

  Er staat ook : Andere landen verzetten zich tegen quotumverruiming uit vrees dat kleinere boeren in bergachtige streken dan het loodje leggen. Daarmee wordt duidelijk wie van de quotering profiteert. De beierse postbode met weinig koeien !. Voor efficiente producenten zoals in nederland wordt het kostprijsvoordeel helemaal teniet gedaan door de quotumprijs. Dat zal blijven zolang er quotum is. Geen cent in Nl te verdienen dus zolang er quotering is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  gaat de melkprijs nog verder onderuit de markt kan de quotumverruiming van dit jaar al niet eens aan. Nog meer produceren voor nog minder geld

 • no-profile-image

  Verdeel en heers /

  De europese melkveehouders moeten beslissen wat belangrijker voor hun is , meer melken of een inkomen . Beide is helaas niet mogelijk . Jullie verdeeldheid zorgt er voor dat jullie in de toekomst flink uitgemolken gaan worden .

 • no-profile-image

  Boerenverstand

  Duidelijk is dat Duitsland het spel door heeft.Als de EU-ministers meer quotum geven heeft dit invloed op de melkprijs.
  Blijkbaar heeft de minister van Duitsland goed geluistert tijdens de mellkstaking deze zomer.Praktijk is dat de mensen van een DDB en de NMV altijd voor de troepen oplopen.Want over een paar jaar als we echt die 25 cent voor de melk krijgen dan moet je wel een hele trotse boer zijn om dan nog te zeggen dat het marktwerking is terwijl de ministers nu aan de volume knop zitten te draaien.Toch een goed gevoel dat door de staking nu toch een variant op tafel ligt met de opmerking ""als de markt het toelaat""Voor de melkstaking was dit nooit gebeurt.

 • no-profile-image

  Jansen

  Accoord met het voorstel, als NL dan ook eindelijk steun aanvraagt voor boeren rondom Natura 2000 en /of WAV gebieden zitten. Want die kunnen nooit meer uitbreiden en hebben vernattingsschade. Er was co-financiering mogelijk voor Natura 2000, Maar Nl heeft aangegeven dit niet te willen. bang als ze waren voor bemoeienis met de EHS (een puur NL plan!!). En wie draait er weer voor de kosten op...........?

 • no-profile-image

  dirk

  De laatste regel is veelzeggend en hoop dat verburg zich eens achter de oren krapt als ze die teminste heeft

 • no-profile-image

  Jottum

  Het siert de regering van landen als Duitsland en Frankrijk wel dat ze opkomen voor de belangen van de kleine boertjes, landbouw staat daar blijkbaar toch iets hoger in het vaandel dan in o.a. Nederland.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.