Home

Achtergrond

Collecteurs halen goede oogst tarwe binnen

Het seizoen 2008 kent een gemiddeld goede graanoogst.

Dat blijkt uit een rondgang langs collecteurs. De tarwe uit Flevoland steekt er met kop en schouders bovenuit.

In- en verkooporganisatie Agrarische Unie spreekt over kwalitatief goede granen en bovengemiddelde opbrengsten. De prestaties waren het best in de eerste helft van de oogst, vertelt teamleider commerciële binnendienst Paul Hooiman. "De oogst ging dit jaar zeer vroeg van start, begin juli. De piek lag in de eerste helft van augustus."

In de tweede helft van augustus kwam de klad erin. "Natte weersomstandigheden vertraagden de oogst, met als gevolg een eindproduct met relatief hoge vocht- en eiwitgehaltes. De totale opbrengsten zijn goed, de kwaliteiten gemiddeld. Flevoland en de Noordoostpolder pieken daar bovenuit", aldus Hooiman.

De CZAV spreekt van een redelijk goede oogst. "Ik denk gemiddeld 9 ton per hectare", zegt Rien Fieman, hoofd afdeling granen bij de zuidelijke coöperatie. "Er zijn nog een aantal kleine percelen waar de oogst nog niet van binnen is. Verder moeten we nog beginnen met het uitrekenen van de opbrengst. Vergeleken met de extreme slechte oogst van 2007 zitten we nu goed."

Voor de regenperiode was de kwaliteit heel goed, meldt Fieman. "Toen had de oogst een hectolitergewicht van 80 kilo. Door de natte periode zakte dat weg naar 70 tot 72 kilo."

De ervaringen van Aaldrik Venhuizen, landbouwkundige bij coöperatie Agrifirm zijn vergelijkbaar. "De kwaliteit was vooral in het begin erg goed, met hectolitergewichten die royaal boven de 80 kilo uitkwamen. Dat liep door de regen terug, maar eigenlijk viel het nog mee. We zijn geëindigd op iets boven de 70 kilo. Bovendien is dat handelstechnisch geen probleem. Dat kan veel slechter. Komt ook doordat telers hebben gedorst zodra het kon."

Of registreer je om te kunnen reageren.