Home

Achtergrond 221 x bekeken

Chinese boeren verkiezen soja boven maïs

China is wereldwijd de belangrijkste invoerder van sojabonen, meldt de Belgische website Vilt.be.

Maar de import zou het komende seizoen wel eens zes procent lager kunnen uitvallen dan de prognose van 36 miljoen ton die vooropgesteld wordt door het Amerikaanse landbouwministerie.

Dat heeft marktanalist John Baize gezegd aan het persagentschap Reuters in het kader van een bijeenkomst van Amerikaanse graanexporteurs en Aziatische kopers in Cambodja. De Chinese boeren zouden dit jaar hun sojaproductie met 37 procent opdrijven tot 17,5 miljoen ton.

Reden hiervoor is dat de boeren momenteel meer winst kunnen maken uit soja dan uit de maïsteelt. "Ik krijg rapporten van mensen die het Chinese platteland doorkruist hebben en die de totale soja-obrengst zelfs op 19 miljoen ton ramen", zegt Baize. Tegelijkertijd is de vraag naar soja afgenomen in China. "Het zou dan ook verbazing wekken indien de invoer van soja het komende seizoen niet daalt".

Begin dit jaar bereikte de prijs voor sojabonen en -olie recordniveaus op de grondstoffenbeurzen, nadat de Amerikaanse overheid bekendmaakte dat China een recordhoeveelheid soja zou moeten invoeren. Net zoals China is de Europese Unie een belangrijke invoerder van soja. In 2006 bedroeg het geïmporteerde volume 37,2 miljoen ton.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.