Home

Achtergrond 199 x bekeken

Chinese baby's weer aan de borstvoeding

Het melkpoederschandaal heeft geleid tot het oplaaien van de discussie over borstvoeding in China.

Overal in de media verschijnen voorvechters van moedermelk die de vloer aanvegen met de heersende opvattingen over babyvoeding in China.

Sinds China begin jaren negentig zelf goedkoop melkpoeder is gaan produceren, is het gebruik daarvan spectaculair gestegen. Veel Chinese ouders geloven dat borstvoeding na een half jaar nauwelijks voedingswaarde meer bevat en stappen op dat moment, of zelfs eerder, over op melkpoeder.

"Moedermelk bevat vierhonderd ingrediënten die niet in melkpoeder zitten. Maar geen melamine'', zei de bekendste Chinese voorvechtster van moedermelk Yalong Wheeler de afgelopen dagen in talloze interviews. Wheeler, beter bekend onder haar pseudoniem Xiao Wu (letterlijk 'kleine heks'), publiceerde in maart het boek 'Luister naar je kind', dat is terug te vinden in de Chinese boekentoptien.

Ze hekelt vooral de rol van Chinese grootouders. "Die willen een grote rol spelen in het opvoeden van hun kleinkind en geven dus de voorkeur aan melkpoeder, omdat ze dat zelf kunnen geven. Ze zetten hun dochter onder druk met de misvatting dat borstvoeding minder voedzaam is.''

Chen Guojian, hoofd van de afdeling verloskunde in Guangzhou, stelde deze week in de Southern Daily een ander gebruik aan de kaak. Hij waarschuwde Chinese vrouwen niet langer te proberen om na de bevalling zo snel mogelijk af te vallen. "Ze willen er mooi uitzien voor hun man, maar daardoor neemt de productie van moedermelk af.''

Het lijkt erop dat Chinese baby's onder invloed van het melamineschandaal de komende tijd vaker aan de borst gevoed zullen worden. Slimme jonge moeders zijn al ingesprongen op de stijgende vraag naar borstvoeding. Zo verscheen dinsdag een advertentie op de populaire website Tianya.cn. "Ik heb een drie maanden oude baby'', schrijft de 32-jarige Huang. "Ik heb veel melk en verspil elke dag een hele hoop. Ik wil één baby borstvoeding geven voor 300 yuan (30 euro) per dag. Prijs onderhandelbaar.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.