Home

Achtergrond

China zet controleurs op melamine-affaire

Een Chinese boer giet melk van zijn zojuist gemolken koeien in de melkbussen. Het is de vraag of de veehouder zijn melk kan slijten, nu China in de greep is van het melamineschandaal.

De Chinese regering heeft inmiddels een team van hoge ambtenaren het land ingestuurd om op te sporen wie verantwoordelijk is voor het melkschandaal. Zij moeten tegelijk de belangen van de kleine boeren verdedigen.Het blijft nog de vraag wie er nu verantwoordelijk is voor de melamine in de melk. Een veevoerfabrikant uit Hebei, de provincie waar het schandaal begon, verklaarde tegenover Reuters dat de boeren zelf geen weet hebben van de melamine in de melk.ANP

Akkerbouwer Henk de Haan uit het Groningse Hellum is bezig met het dorsen van 16 hectare graszaad. Het graszaad van het ras Westerwolds raai is voor de tweede keer uitgelopen. ”We hebben dit jaar uitzonderlijk vroeg geoogst, begin juli. Normaal is dat pas eind juli. Voordat het dan weer gegroeid is, is het al half oktober. Dan is een tweede keer oogsten niet mogelijk. Het is voor mij voor het eerst keer dat dit kan.” De Haan verwacht een opbrengst tussen de 800 en 1.000 kilo per hectare. Foto Koos van der Spek

Bezoekers aan de open dag van de Proeftuin Zwaagdijk bekijken een kistkantelaar. Joris Roskam van coöperatie Agrifirm presenteerde er de resultaten van een onderzoek naar zuur bij tulpen. Hieruit komt naar voren dat een combinatie van middelen het beste werkt. De nieuwste middelen werken over het algemeen het beste. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Proeftuin Zwaagdijk. Foto Wick Natzijl

Bezoekers bekijken tijdens de open dag van Bert en Christine Veldsink in De Krim de inrichting. De pluimveehouders bouwden een nieuwe stal voor 13.000 vleeskuikenouderdieren die dinsdag in gebruik wordt genomen. Veldsink nam twee jaar geleden het bedrijf met destijds 14.000 ouderdieren over. Bij de bouw van de nieuwe stal kozen ze net als in de oude stal voor traditionele inrichting, alleen is alles oplierbaar. Dit scheelt veel werk tijdens het schoonmaken, omdat de pluimveehouder niet meer alles hoeft te demonteren. Foto Jacob Melissen

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.