Home

Achtergrond 186 x bekeken 1 reactie

China richt zich op zuivel uit EU

Chinese inkopers van zuivelgrondstoffen oriënteren zich in versterkte mate op de Europese markt.

Dit meldt het Duitse Milchindustrieverband. Ook Nederlandse zuivelbedrijven melden dat Chinese inkopers meer interesse tonen voor Europese melkpoeder.

Chinese handelaren zouden offertes hebben gevraagd voor de leverantie van 50.000 ton volle melkpoeder en 20.000 ton gedemineraliseerde melkpoeder van Europese herkomst. De laatste poeder is een grondstof voor de productie van babymelkpoeder.

Volgens Nederlandse bedrijven zegt de aanvraag van offertes nog weinig. Op de wereldmarkt zijn momenteel grote voorraden melkpoeder beschikbaar. Ook van poeder van hoge kwaliteit, zoals China nu vraagt voor onder meer babymelk.

China zou voor haar vraag overigens ook in de Verenigde Staten terecht kunnen. Daar is eveneens een groot aanbod van melkpoeder voorhanden. Amerikaanse exporteurs boden onlangs nog aan Europese bedrijven melkpoeder aan "tegen elke prijs".

Dat China momenteel minder belangstelling heeft voor Nieuw-Zeelandse melkpoeder laat zich verklaren uit het feit dat de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant Fonterra een belang heeft van ruim 40 procent in het Chinese concern San Lu. Dat is het bedrijf waarbij het eerst vervuiling van melk met melamine werd aangetroffen en waar de gevonden gehaltes aan melamine ook het hoogst bleken.

Gigant Fonterra becijfert de eigen schade door de melamine-affaire inmiddels op 65 miljoen euro, zo meldt de New Zealand Herald.

Eén reactie

  • no-profile-image

    geert

    Vertrouwen daar draaien alle markten op en nu ook weer de melkpoedermarkt.
    Wie weet stijgen hierdoor ook de melkprijzen weer?

Of registreer je om te kunnen reageren.