Home

Achtergrond 1 reactie

CBS: landbouw verbruikt 14 procent minder grondwater

De landbouw is in de periode 2003-2006 14 procent minder grondwater gaan verbruiken.

Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Ook het gebruik van leidingwater nam af, gemiddeld in Nederland met twee procent. Het verbruik in de landbouw nam af met 4 procent.

In Nederland wordt ongeveer een liter leidingwater gebruikt voor elke euro die verdiend wordt. De laatste jaren wordt per euro toegevoegde waarde steeds minder leidingwater gebruikt. Zo werd in 2003 nog 1,04 liter gebruikt, terwijl dat in 2006 was gedaald naar 0,89 liter per euro.

De veehouderij gebruikt, naast de basismetaalindustrie en de aardolie-industrie, het meeste leidingwater per euro. De tuin- en akkerbouwsector gebruiken nagenoeg het minst.

Voor 2007 zijn nog geen cijfers bekend over het waterverbruik in de land- en tuinbouw. "Het totale waterverbruik is in 2007 niet verder gedaald. Het huishoudelijk gebruik van water is in 2007 zelfs licht gestegen", aldus een woordvoerder van Vewin. Het CBS, die de berekeningen maakt voor de verschillende sectoren, heeft voor de landbouw nog geen cijfers over het verbruik in 2007.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    Met andere woorden, boeren doen het weer eens veel beter dan de industrie en vooral consument voor wat betreft het milieu !

Of registreer je om te kunnen reageren.