Home

Achtergrond 165 x bekeken

CBS: Rijksuitgaven stegen opnieuw met 6 procent

De rijksoverheid heeft vorig jaar 150 miljard euro uitgegeven.

Dat is ruim 6,3 procent meer dan in 2006. Dat jaar kende ook al een groei van ruim 6 procent in vergelijking met 2005. De inkomsten waren vorig jaar 3 miljard euro hoger dan de uitgaven.

Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De afgelopen twee jaar nam het bruto binnenlands product (bbp) jaarlijks gemiddeld met 5,1 procent toe.

Zoals gebruikelijk was het algemeen bestuur in 2007 de grootste kostenpost met 37,7 miljard euro. Dat is een stijging van 2,4 miljard euro in vergelijking met 2006. Hiervan had 1,4 miljard euro betrekking op de vergoeding die gemeenten kregen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Vorig jaar stegen de kosten voor sociale voorzieningen het meest: met 2,8 miljard euro. Dat kwam vooral door de gestegen uitgaven voor de kinderopvang met 1,1 miljard euro. Twee vijfde van deze kosten werd betaald met de verplichte bijdrage van de werkgevers.

Het Rijk stortte 0,6 miljard euro extra in het AOW-fonds, zodat de premies voor deze oudedagsvoorziening niet omhoog hoefden. Verder ging meer geld naar zorgtoeslagen, kinderbijslag en jonggehandicapten met een bijstandsuitkering. Het totale aantal bijstandsuitkeringen daalde, zodat ook de uitgaven daaraan met 0,3 miljard euro afnamen.

De rijksoverheid gaf vorig jaar 1,3 miljard euro meer uit aan economische aangelegenheden dan in 2006. Dat ging onder meer naar filebestrijding, onderhoud aan infrastructuur en de ontwikkeling van de OV-chipkaart. De rente-uitgaven namen in 2007 voor het eerst sinds 1998 weer toe, met een half miljard. Dat kwam door een hoger renteniveau.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.