Home

Achtergrond 257 x bekeken 9 reacties

CBL boos op vleessector

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is teleurgesteld over het gebrek aan daadkracht van de vleessector.

Hoofd consument en kwaliteit Marc Jansen verwacht van de sector dat het actie gaat ondernemen om zo snel mogelijk het fonds op te richten dat verdoofde castratie van biggen mogelijk maakt. De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en het Productschap Vee en Vlees (PVV) zijn volgens de afspraken verantwoordelijk voor de oprichting van het fonds. De supermarkten zouden het vervolgens voor 1 september vullen met 3,7 miljoen euro.

Het fonds is echter nog niet opgericht. "Het geld brandt in onze zak, maar we kunnen het niet kwijt. Ik ben 'not amused'. De sector vindt het fonds nodig. Ze hebben kritiek op de overheid die traag en bureaucratisch is, maar zelf kunnen ze er ook wat van." COV-voorzitter Wim van Pelt erkent dat het fonds nog niet bestaat, maar is het niet eens met de kritiek van Jansen. "Ik vind het nogal simpel van geest om zo te denken. We zijn er absoluut mee bezig, maar je moet het wel goed doen. Het geld moet goed gewaarborgd zijn. Voor 1 oktober verwachten we het fonds op te richten."

Van Pelt benadrukt dat het fonds niet de enige reden voor vertraging is. "De boeren moeten nog beginnen met cursussen." Daarnaast heeft de NMa nog geen goedkeuring gegeven. Het CBL vindt goedkeuring belangrijk, "maar in de tussentijd kunnen de verdere voorbereidingen wel gewoon doorgaan."

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Margje de Graaff

  Beste Ben en Rectificatie,

  Jullie hebben gelijk, de kop dekte de lading inderdaad niet. Zoals jullie zien is deze inmiddels aangepast.

  Margje de Graaff

 • no-profile-image

  Ben

  Beste Margje, je kop dekt de lading totaal niet. Je zet varkenshouders in een kwaad daglicht en dat volkomen onterecht. Slachterijen en CBL zijn aan zet en niet de varkenshouders. CBL praat wel mooi maar er is nog geen geld geregeld door ze. En wie heeft het zometeen weer gedaan......... juist wij varkenshouders.

 • no-profile-image

  guusje

  Zo jammer die types zoals koe...
  Je kunt wel zien dat ze er geen kaas van hebben gegeten... Vergeet niet de verwondingen die de koeien oplopen in de rest van hun leven omdat ze de hiërarchie in de groep moeten bepalen, ja het zijn net mensen... altijd baas boven baas. En ik kan je vertellen dat je met een stel hoorns een aardig klap uit kan delen op je kudde genoten... Ach maar dat doet vast geen pijn...
  Voor al diegene met commentaar, kijk eerst eens naar de achterliggende reden van maatregelen, misschien zien jullie dan dat de consument aan het kortste eind trekt, in plaats van telkens weer de agrarisch ondernemers af te zeiken...

 • no-profile-image

  koe

  Waarom nog castratie toepassen?
  Wie voor castratie is begint bij zichzelf, maar dan wel in onverdoofde toestand.
  Zullen we zien hoe snel de koeien ook hoornloos worden gefokt.
  Hebben we dan ook geen last meer van koppijn.

 • no-profile-image

  Ryan Molendijk

  Als het geld de heer Marc Jansen in de zak brandt, mag hij mij er al vast een beetje van meegeven. Een fonds heb ik niet nodig. 400 zeugen, 28 biggen is 5600 beerbiggen per jaar (en dan krijgt hij er ook nog een paar kado!). Apparaat kost 1300 Euries, fleshuur iets van 125 per 800 beertjes maal 7 jaar (tot 2015) maakt 7425 Euro totaal (mocht het te weinig zijn, klop ik nog wel een keer aan, is het teveel krijgt hij het netjes weer). Boek het genoemde bedrag op rekeningnummer ………. (op te vragen via de mail) en ik schaf morgen nog zo’n apparaat aan en we hebben volgende week de eerste verdoofde exbeerbiggen (3 x woordwaarde). Van die cursus verwacht ik net zoveel als die destijds rondom het bedrijfseigen enten, dat kunnen ze dan net zo goed als handleiding bij het apparaat voegen. Of misschien nog een betere: leidt de veeartsen op, kunnen ze het een keer voordoen en klaar is kees! Is dat uit de brand helpen of niet?!

 • no-profile-image

  bert

  het gebrek aan daadkracht van de vleessector.
  ik bedoel. de echte daadkracht is stoppen met castratie. Nu verschuilen de slagerijen en de winkels zich achter het verdoven, lekker makkelijk; gewoon alles verschuiven naar de zeugenhouders.
  heb lef; en bestel alleen vlees zonder deze behandeling

 • no-profile-image

  rectificatie

  Ben het met Ben eens. Varkenshouders worden door deze kop weer de dupe en in een kwaad daglicht gesteld.
  Een spoedige rectificatie zou het minst kunnen zijn wat Margje moet doen, en de volgende keer beter opletten alvorens een stuk te publiceren.

 • no-profile-image

  Mark

  Wat praten ze opeens stoer die mannen van de levensmiddelenbranche. Een fonds is helemaal niet nodig wanneer ze eens een goede prijs aan de boeren geven, dat bespaard een hoop ropmpslomp. Maar dat doen ze niet, nee ouwehoeren over een fonds dat er even nog niet is.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik zou Marc Janssen niet zo serieus nemen, hij werkt voor een koepelorganisatie waarvan de core business "uitbuitten" is. Over 50 jaar vraagt iedereen zich af hoe het toch mogelijk is dat dit soort bedrijven ongestraft zijn werk kon doen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.