Home

Achtergrond 233 x bekeken

Brussel laat gensoja van Bayer toe

De Europese Commissie laat een genetisch aangepaste sojasoort voor voeding en veevoer toe tot de EU.

De ministers van landbouw in de EU waren te verdeeld voor een besluit, waarna de Europese Commissie vandaag zelf de knoop mocht doorhakken. Het Duitse concern Bayer had de toelating gevraagd aan de Nederlandse autoriteiten, die het volgens de EU-regels moeten voorleggen aan de Europese Unie.

Genetisch aangepaste planten zijn steeds omstreden in de EU. Milieuorganisaties zijn doorgaans tegen gengewassen. Ze vrezen dat de aangepaste genen de gezondheid en natuur schaden.

Het EU-agentschap voor veilig voedsel EFSA had een positief advies gegeven over toelating. De sojasoort GM A2704-12 wordt geteeld in de VS en Canada. Het wordt ook gebruikt in Rusland, Japan en andere landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.