Home

Achtergrond

Brussel: economische groei lager dan verwacht

De Europese Commissie heeft haar verwachtingen over de economische groei in dit jaar met ongeveer 0,5 procentpunt naar beneden bijgesteld.

Dat blijkt uit een tussentijdse rapportage van EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken.)

De groei in de vijftien landen van de eurozone zal uitkomen op 1,3 procent, zo wordt nu verwacht. In april werd nog uitgegaan van 1,7 procent groei. In de 27 EU-landen in zijn geheel zal de groei uitkomen op 1,4 procent, waar in april nog gedacht werd aan 2,0 procent. De inflatie over 2008 zal uitkomen op 3,8 procent in de EU en 3,6 procent in de eurozone. Ook dat is hoger dan in april was voorspeld.

Voor Nederland rekent de Commissie op een economische groei in 2008 van 2,2 procent. In april werd nog een groei van 2,6 procent over 2008 verwacht. De verwachting over de inflatie in Nederland ligt nu 0,1 procentpunt hoger, op 2,8 procent.

Volgens de cijfers van de Commissie stevenen Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië af op twee achtereenvolgende kwartalen met een krimpende economie en dus een recessie. Duitsland zit volgens de verwachtingen het tweede en derde kwartaal in een recessie, Spanje en Groot-Brittannië allebei het derde en vierde kwartaal. De drie landen komen over het hele jaar gemeten naar verwachting wel uit op groei.

De verwachtingen van de Europese Commissie zijn gebaseerd op cijfers van de zeven grootste economieën van de EU: Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Spanje en Nederland. Zij vormen samen 80 procent van het totale bruto binnenlands product in de EU. Italië heeft over 2008 met 0,1 procent waarschijnlijk de laagste economische groei van deze zeven landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.