Home

Achtergrond

Bruinvis moet hard werken voor een maaltje

Nu de wijting schaars is geworden in de Noordzee moet de bruinvis tegenwoordig harder werken om zijn honger te stillen.

Dat concluderen onderzoekers woensdag op basis van onderzoek op aangespoelde bruinvissen.

Ze achterhaalden dat een bruinvis in plaats van één ongeveer 20 centimter lange wijting zoals vroeger, nu wel veertig grondeltjes eet. In de winter is dat goed te doen omdat de grondels samenscholen, maar 's zomers moet de bruinvis de ongeveer 5 centimeter grote grondels één voor één zoeken, vangen en opeten. En dat is voor veel bruinvissen hard werken, misschien wel te hard, denken de onderzoekers van Wageningen Imares, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, Naturalis en de Universiteit van Utrecht.

Ze vonden dat uit tijdens hun zoektocht naar antwoord op de vraag waarom bruinvissen stranden. Die vraag staat nog open. In 2008 spoelden tot nu toe tweehonderd bruinvissen aan op de Nederlandse kust. In 2007 waren dat er 336 en in 2006 536. Veel bleken vooral in de zomer een slechte conditie te hebben. ,,Mogelijk hebben de dieren dan moeite aan voldoende voedsel te komen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.