Home

Achtergrond 2 reacties

Broedeieren langer te bewaren na opwarmen

Het opwarmen van broedeieren vermindert de schade van een lange bewaartermijn.

Bovendien verbetert het opwarmen de broeduitkomst van de eieren. Uit onderzoek van de Animal Sciences Group (ASG) blijkt echter dat de opwarming ook nadelen heeft. De kans op eieren met barsten is groter, zeker bij eieren van oudere moederdieren. Onderzoeker Sander Lourens noemt dit een belangrijk aandachtspunt. Het opwarmen van de eieren kost bovendien arbeid en energie, wat de kostprijs verhoogt.

Lourens verwarmde de eieren vóór de bewaarperiode om te onderzoeken of negatieve effecten van een lange bewaartermijn hierdoor afnemen. Normaal gesproken zorgt een lange bewaartermijn namelijk voor een lager eindgewicht van de vleeskuikens. Opwarmen lijkt dit effect inderdaad te verminderen. Het voorkomt dat de groei tegen het einde van de mestperiode afneemt en dat het voerverbruik stijgt. Toch was de prestatie van deze kuikens minder dan die uit eieren die kort bewaard en niet opgewarmd werden.

Behalve de kuikenprestatie onderzocht Lourens ook de broeduitkomst en het slachtrendement. Het bleek dat de embryonale sterfte afnam na opwarmen. Het opwarmen van eieren verbeterde dan ook de broeduitkomst, los van de bewaartermijn van het ei. Op slachtrendement had het opwarmen geen noemenswaardig effect. Overigens is het wel belangrijk dat de eieren maximaal vier uur lang verwarmd worden. Een langere opwarmduur kan slecht zijn voor de broedresultaten.

De conclusie die Lourens trekt is dat opwarmen in een goede markt overbodig is. Hoewel het geen schade veroorzaakt, biedt het ook geen voordelen en verhoogt het de kosten. Als er minder vraag naar broedeieren is en de bewaartermijn dus langer is, kan opwarming echter de nadelen daarvan verminderen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  In vroeger tijden, van onze overgrootouders werden broedeieren 'aangebroed' om ze over grotere afstanden te kunnen vervoeren en toch goede uitkomsten te verkrijgen. Dit staat in oude kippenboeken en -kranten. Leuk als dat nu als 'nieuwtje' wordt gepresenteerd. En nu incl. de economische waarde ervan, dat kenden ze rond 1900 niet zo omdat er meer practische dan rendementsproblemen opgelost moesten worden. Wat verdiepen in de geschiedenis van de kippenhouderij zou wel meer slimme 'nieuwtjes' te voorschijn kunnen doen komen...

 • no-profile-image

  Broedei

  Deze onderzoekster heeft het volgende dus uitgevonden;
  In een slelchtere markt worden eieren langer bewaard. Warm ze dus niet op en er komen wat minder kuikens uit. Grotendeels kun je als kuikenbroeder de schade hiervan doorschuiven naar de vermeerderaar. En je hebt de verwarmingskosten ook nog eens niet.
  Hmmmmmmmm. Om over na te denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.