Home

Achtergrond

Bos: er was geen andere uitweg

Er was voor Nederland, België en Luxemburg geen andere uitweg om Fortis te redden dan de kapitaalinjectie van 11,2 miljard euro in ruil voor 49 procent van de aandelen.

Dat zei minister van Financiën Wouter Bos vandaag in Brussel. Bos gaf aan dat de positie van Fortis zeer kwetsbaar was geworden en dat het slecht had kunnen aflopen. "We hadden ook niet kunnen ingrijpen, maar de vraag was of Fortis dan de maandagochtend zou hebben overleefd.'' Bos zei dat de deelname van de Nederlandse Staat in Fortis zolang zal aanhouden "als nodig is om het vertrouwen te herstellen''.

Volgens Bos ging het niet louter om het vertrouwen van consumenten in de bank Fortis, maar dreigde er wantrouwen in het hele bancaire verkeer en hadden de gevolgen daarvan nog veel groter kunnen zijn. Fortis is volgens hem niet alleen voor Nederland een belangrijke bank, maar ook een met een wereldwijde belangrijke functie.

Volgens zowel Bos als president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank is Fortis "een goede bank''. Bos: "Anders hadden we dit niet gedaan. Niets doen zou nog duurder zijn geweest. Dit is uiteindelijk in het belang van alle Nederlanders en van iedereen in Europa die zich zorgen maakt over de vraag of we wel bestand zijn tegen de onrust van de andere kant van de oceaan.''

Afgelopen vrijdag zei de bewindsman nog dat de overheid ,,buitengewoon terughoudend'' moet zijn met het ingrijpen bij een private onderneming. De benodigde 4 miljard euro kan Nederland binnenhalen door te lenen op de kapitaalmarkt. De maatregel belast volgens Bos het EMU-saldo niet. Fortis verkoopt zijn deel van ABN Amro, maar Bos wilde niet ingaan op de vraag of ING de koper is. "Het is aan partijen zelf om daarover zaken bekend te maken.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.