Home

Achtergrond 162 x bekeken 1 reactie

Boerenland behouden

Het landschap wordt opgehemeld. De boer wordt slechts gedoogd. Een slechte zaak.

Het landschap ligt dit najaar onder een vergrootglas. Wie alle plannen door een boerenbril leest, schrikt zich rot. „Nederland is een verstedelijkt land, waar de landbouw moet worden ingepast”, zegt de nieuwe rijksadviseur voor het landschap. Er is geen ruimte meer voor louter productieland, vindt hij. Overal moeten recreanten toegang hebben. In die visie bestaat er dus geen puur landbouwland meer. De boer werkt in dienst van de burger.

Deze opvatting wijst op een soort gedoogbeleid voor de boer. De aandacht van de overheid voor het buitengebied begint dan ook beklemmend te worden. Voor versnelde aanleg van natuur willen provincies het liefst het zware middel van onteigening inzetten, maar dat is te duur. Maar naast het risico dat je moet wijken, voelen boeren zich steeds meer in de gaten gehouden. Als overal recreanten mogen komen, neemt die druk toe. Wandelaars, vogelaars en fietsers, ze vinden lang niet altijd mooi wat de boer mooi vindt. Dat leidt tot botsingen. Het politieke debat wordt straks op het erf van de boer gevoerd. Dat is onwenselijk.

Natuurlijk biedt landschapsbehoud sommige ondernemers ook kansen. Voor recreatieboeren is het een marketinginstrument. Boerengolfterreinen, maisdoolhoven en boerenspeeltuinen zijn heel goed in te passen in het buitengebied. Toch ligt een teveel van dit soort activiteiten op de loer. Daarnaast zijn deze inventieve oplossingen tegelijkertijd een krampachtige manier om de burger te vriend te houden.

Voordat grote besluiten over behoud van landschap worden genomen, moet er eerst eensgezindheid zijn over de definitie. Burgers hebben slechts vage beelden bij het boerenland. Voor de een staat het buitengebied tjokvol met varkensflats en legbatterijen, voor de ander is het nostalgisch aangekleed met een paar gehoornde koeien, wroetende varkens en scharrelende kippen.

Anno 2008 is geen van beide beelden realistisch.

Foto

Marcel Henst

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    LAAT DE BOER BOER BLIJVEN

Of registreer je om te kunnen reageren.