Home

Achtergrond 452 x bekeken

'Bodem Zuid-Limburg komt weer omhoog'

De bodem van Limburg is niet zo stabiel als wordt aangenomen. Satellietfoto's tonen aan dat de grond, die in de jaren 70 sterk verzakt is, weer naar boven komt.

Dat stelt hoogleraar Ramon Hanssen van de TU Delft woensdag in zijn intreerede. De vermoedelijke oorzaak is het stijgen van het grondwater in de oude mijnen.

De nieuwe hoogleraar pleit ervoor meer aandacht te besteden aan aardobservatie vanuit de ruimte. Door de nieuw ontwikkelde technologie is vanuit de ruimte ook de bodemdaling in Groningen en Noord-Holland beter in kaart gebracht. De satellieten meten de bodembeweging tot op millimeterniveau.

Hanssen vindt aardobservatie zelfs nuttiger dan bemande ruimtevaart. ”Het verkennen van andere planeten spreekt natuurlijk tot de verbeelding” erkent hij. ”Maar dat is ook zeer goed mogelijk met onbemande vluchten. Die doen de meeste taken beter, goedkoper, veiliger en efficiënter.” Bovendien is de kennis die de mensheid heeft over zijn eigen planeet ronduit slecht, aldus de kersverse professor.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.