Home

Achtergrond 338 x bekeken 3 reacties

Bladvlekkenziekte wellicht nog niet op maisrassenlijst

Het is onzeker of de nieuwe rassenlijst voor mais duidelijk maakt welke rassen goed bestand zijn tegen bladvlekkenziekte.

Dit zegt onderzoeker Jos Groten van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO). Mais in vooral het Zuiden is opnieuw getroffen door de ziekte. Aantasting door de bladvlekkenziekte is grotendeels te voorkomen met rassen die een goede weerstand hebben.

Alleen kunnen telers nu nog niet goed vergelijken welke rassen het beste bestand zijn tegen de ziekte. PPO werkt aan een nieuwe rassenlijst waarin rassen voor het eerst ook op hun gevoeligheid voor de ziekte zijn getest.

Voor een betrouwbare rassenlijst moet er echter eerst een deugdelijke vergelijking van PPO zijn. Groten is niet zeker van of hij dit jaar zo’n lijst kan samenstellen. "Dit jaar hebben we de aantasting van diverse rassen volgens protocol waargenomen. Vorig jaar niet helemaal."

Dat hoeft volgens Groten niet rampzalig te zijn. Als later dit jaar blijkt dat de testresultaten van dit jaar en vorig jaar grotendeels overeenkomen, kan alsnog een lijst voor 2009 worden opgesteld met een beoordeling van rassen op gevoeligheid voor bladvlekkenziekte. "Als de uitkomsten echter sterk afwijken, dan heb ik een probleem."

Maistelers hebben dan ook een probleem, want dan moeten ze nog een jaar wachten voordat ze een goede keuze kunnen maken uit de rassen die veel weerstand hebben tegen de ziekte. Diverse firma’s, zoals Pioneer, Innoseeds en Van Dijke Semo hebben rassen met een goede weerstand, maar nog niet alle zaadbedrijven zijn even ver. Mogelijk is er ook daarom enig verzet tegen de publicatie van gegevens over de gevoeligheid voor de ziekte in de rassenlijst, suggereren zaadfirma’s. Feit is dat niet ieder bedrijf even happig is op publicatie van de gegevens. Toch wil PPO de resultaten publiceren als het deugdelijke gegevens heeft, zegt Groten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan

  Heeft men weleens gedacht aan goede bemesting en kalkvoorziening
  daar zit volgens mij de bottle neck

 • no-profile-image

  Johan

  Vanzelfsprekend dat bepaalde kwekers niet graag zien dat deze gegevens door PPO gepubliceerd worden. Op de Agrarische dagen in Someren was duidelijk te zien welke kwekers problemen hadden met de bladvlekkenziekte.
  Toch zou het schandalig zijn als de kwekers bij PPO kunnen afdwingen dat het niet gepubliceerd wordt. Wij als maistelers moeten goede keuzes kunnen maken op basis van objectieve cijfers. Als PPO dit niet doet, dan is het maar de vraag als zulk een instantie nog bestaansrecht heeft. Gelukkig zijn er ook handelaren die actief zijn in het beproeven van maisrassen die me ook de weg kunnen wijzen!!

 • no-profile-image

  maisteler

  wat heeft de rassenlijst nog voor zin als er geen recente info wordt vermeld. voor builenbrand en fusarium worden ook niet jaarlijks bevindingen gedaan en hier vermelden ze wel hun cijfers van.
  bureaucratie noem ik dit. En dan schrijft Dhr Groten ook nog dat hij graag zou willen hebben dat de boeren meebetalen voor rassenonderzoek !!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.