Home

Achtergrond 434 x bekeken 9 reacties

'Biologische landbouw rolmodel in EU'

Ifoam, de internationale organisatie voor biologische landbouw, roept de EU-landbouwministers op de biologische landbouw tot het toekomstmodel voor Europa verklaren.

De ministers zijn dezer dagen bijeen in het Franse Annecy om te discussiëren over het EU-landbouwbeleid na 2013. Daarin worden zaken als klimaatverandering, biobrandstoffen en milieu-eisen meegenomen.

"Biologische landbouw is de oplossing voor al deze problemen", stelt voorzitter Francis Blake van de Europese tak van Ifoam. "Wij hebben een holistische benadering nodig, en alleen de biologische landbouw kan die bieden."

De organisatie benadrukt dat de biologische sector beantwoord aan doelen op het vlak van voedselkwaliteit, voedselveiligheid, kwaliteit van leven op het platteland, het milieu en dergelijke. "Biologische landbouw moet daarom het centrale model van de Europese landbouw zijn, en het EU-landbouwbeleid moet zich daar naar voegen", aldus Blake.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Quote:"De organisatie benadrukt dat de biologische sector beantwoord aan doelen op het vlak van voedselkwaliteit, voedselveiligheid, kwaliteit van leven op het platteland, het milieu en dergelijke. "Biologische landbouw moet daarom het centrale model van de Europese landbouw zijn, en het EU-landbouwbeleid moet zich daar naar voegen", aldus Blake.".
  Mijnheer Blake vergeet een heel belangrijk ding: QUANTITEIT!!!!!!
  Dat is het eerste prioriteit. Als het er echt op aankomt is de rest maar bijzaak.
  Als je niks te eten hebt dan zal de kwaliteit van wat je nog kunt bemachtigen, je een zorg zijn evenals de voedselveiligheid om maar niet te spreken over zaken als milieu en kwaliteit van het leven op het platteland.
  Complete nonsens dus van deze idealist.

 • no-profile-image

  Bioboer

  Het is ook durven.Je bent immers gehersenspoelt dat stikstof alle fouten oplost.Mijn ervaring als boer met grasland is juist dat de eerste jaren zonder stokstof de grond net z'n junk is die moet afkikken.Als je dan de balans hebt dan gaat die grond er voor.Mensen wat kunnen we wat energie besparen als we de natuur als bond genoot laten werken.Laat de stokstof je organische stof niet opeten.Het is korte termijn denken als we met NPK denken de wereld willen voeden.

 • no-profile-image

  Pieter

  Duidelijke richtlijnen hoe u biologisch kunt boeren binnen de EEG is te vinden in EEG verordening 2092/91 inzake de biologische productiemethode.

  Kwantiteit van dierlijk eiwit is niet per definitie goed voor het milieu. We kunnen beter als mensen meer plantaardig eiwit eten. Plantaardige eiwitten voeren aan onze landbouwhuisdieren is niet bepaald efficient. Landbouwhuisdieren zijn daarin direct onze concurrenten.

 • no-profile-image

  Dirk

  Typisch zoals de wind waait, waait mijn jasje. Ze weten helemaal niet meer waar het om draait. Precies Kwantiteit. zonder eten krijg je oproer. De biologische produktie is veel te laat, bovendien niet op alle fronten gegarandeerd beter voor het milieu en de volksgezondheid. Laten ze eens ophouden met al dit soort slappe uitspraken. Wanneer brussel ""duurzaam" gaat definieren zijn we allemaal in staat om ons steentje bij te dragen.

 • no-profile-image

  sloeber

  Er is maar 1 kleinigheidje, de biologische gewassen produceren vaak maar de helft van de gangbare. Misschien wel een goede manier om de bevolking wat te reduceren.

 • no-profile-image

  r.v.

  jah, heerlijk sla met distels!

 • no-profile-image

  Peter

  sloeber, terneuzen :: SCHREEF..
  Er is maar 1 kleinigheidje, de biologische gewassen produceren vaak maar de helft van de gangbare. Misschien wel een goede manier om de bevolking wat te reduceren.....
  ........
  Dat krijg je meer zonder Biologische producten....Darmkanker....overgewicht...Dus waar hebben jullie het over.?
  Juist ...zakken vullen met te roepen dat de grondstoffen duur zijn..en net doen of er gebrek is..bull.

 • no-profile-image

  Rinie

  Inderdaad is het goed plan om de biologische landbouw als rolmodel te hanteren voor duurzaam ondernemen.
  Het onderzoeksbureau CE te Delft becijferde de kosten van milieuschade die door de Nederlandse veehouderij in 2002 op de Nederlandse samenleving werd afgewenteld op ten minste € 2,1 miljard. De biologische veehouderij speelt slechts een rol in de marge van deze enorme bedragen.
  Door de intensieve veehouderij is verschraling van het landschap, de biotoop het gevolg. De weidevogelstand neemt drastisch af. En intussen is ook bekend vanuit onderzoek van de Food and Agriculture Organisation (FAO) dat de wereldproductie van vlees verantwoordelijk is voor 18% van de broeikasgassen. Dat is meer dan het aandeel van alle verkeer en vervoer samen ( 13%). De scheten en mest van koeien ( goed voor 75% van alle mest) zijn nog meer schadelijk dan die van varkens en kippen( samen goed voor 25% van alle mest), terwijl de deuren en muren van de laatste volledig dicht gehouden worden en die van de koeienstallen juist sinds een aantal jaren naar alle kanten open!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Rinie, stel dat die 18% juist zouden zijn, dan geef even aan waaruit die andere 82% broeikasgassen bestaan/ontstaan.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.