Home

Achtergrond 253 x bekeken 1 reactie

'Binnen vijf jaar brede resistentie tegen phytophthora'

Een brede resistentie tegen phytophthora in aardappelen is binnen vijf jaar mogelijk door de toepassing van een nieuwe techniek. Dat zegt onderzoeker Vivianne Vleeshouwers van het Laboratorium van Plantenveredeling van Wageningen Universiteit.

Wageningse plantenonderzoekers hebben samen met Britse en Amerikaanse wetenschappers een nieuwe methode ontwikkeld om snel genen te identificeren die aardappelen resistent kunnen maken tegen phytophthora. De aardappelen worden geïnfecteerd met bepaalde eiwitten van phytophthora en zodoende komen de onderzoekers snel resistentiegenen op het spoor. Door gevonden resistentiegenen te combineren willen de onderzoekers een brede resistentie tegen de ziekteverwekker in de aardappelen realiseren. Tot nog toe beperkte de inkruising van resistentie zich tot één gen. Deze resistentie wordt door mutatie van de ziekteverwerker relatief snel doorbroken.

Vleeshouwers denkt dat de aardappel nu binnen vijf jaar voorzien kan zijn van een setje uiteenlopende resistentiegenen. "Als we de regelgeving buiten beschouwing laten", tekent zij daar wel bij aan. "De aardappel is een lastig gewas om te veredelen en phytophthora is lastig onder de knie te krijgen. Maar door fundamenteler te kijken naar de biologische processen tussen gewas en ziekteverwekker hopen we verder te komen in de veredeling."

Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en Wageningen Universiteit (WUR) maakten in juni al bekend dat zij een doorbraak hebben bereikt in het onderzoek naar phytophthora. Met behulp van een kunstmatig hoormoon slaagden zij er in de aardappelziekte op een kunstmatige manier aan te wakkeren zodat zwakke schakels in de plant sneller aan het licht komen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    piet

    Door het inkruisen van meerdere genen zal de Phytophthora opnieuw geselecteerd worden, zeker nu er geslachtelijke voortplanting in Nederland voorkomt. Dat betekent waarschijnlijk dat de resistentie wel langer werkt dan de monogene resistentie maar de schimmel komt terug. We zijn dan wel een aantal jaar van de schimmels verlost maar als hij terugkomt komt hij veel sterker terug met nog veel meer schade dan nu en dan moeten er ook weer nieuwe middelen ontwikkeld wordenom de schimmel te bestrijden omdat we die middelen heel snel overboord gooien als we even van de Phytophthora verlost zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.