Home

Achtergrond 227 x bekeken

Bijna 3 miljard dollar voor malariabestrijding

Wereldleiders hebben donderdag op de VN-top in New York bijna 3 miljard dollar (2 miljard euro) toegezegd voor malariabestrijding.

Daarmee moet het aantal sterfgevallen als gevolg van de infectieziekte drastisch omlaag worden gebracht.

Het geld zal gebruikt worden voor een snelle tenuitvoerbrenging van het eerste Wereld Malaria Actie Plan. Deze nieuwe strategie moet tussen 2008 en 2015 ruim vier miljoen levens redden.

De Wereldbank draagt voor ruim 1 miljard dollar bij. Het Global Fund, in 2002 opgericht door de G8 met als doel de bestrijding van aids, tuberculose en malaria, stopt 1,62 miljoen dollar in het nieuwe malariafonds. Ook afzonderlijk geven landen geld.

Het is de bedoeling dat het fonds onder meer wordt gebruikt voor de verspreiding van 100 miljoen muskietennetten. De stichting van miljardair Bill Gates, oprichter van Microsoft, doneert 168 miljoen dollar voor onderzoek naar nieuwe generatie malariavaccins.

Malaria komt voor in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Jaarlijks overlijden circa een miljoen mensen aan malaria, voor het overgrote deel in Afrika. De meeste slachtoffers zijn jonge kinderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.