Home

Achtergrond

Bierdrinker goedkoper uit over de grens

Per pijpje is het voor de consument minder dan 3 cent, maar voor de brouwers is de verhoging van de accijns volgend jaar geen klein bier.

Met die boodschap kwam Hans Wiegel, voorzitter van het Centraal Brouwerijkantoor, woensdag naar politiek Den Haag.

Hij overhandigde Kamerleden een accountantsrapport met een duidelijke waarschuwing: In de grensstreken gaat de consument nog meer kratjes halen uit Duitsland en België, want het prijsverschil wordt nog groter. De opbrengst voor de Nederlandse schatkist zal daardoor tegenvallen. ”De kater komt later”, schrijven de accountants dan ook.

Honderd liter bier wordt in Duitsland nu belast met 9,45 euro aan accijns, tegenover 25,11 euro per hectoliter in ons land en daar komt 30 procent bij, zodat het in januari 32,64 euro wordt.

Bij de brouwerijen en hun toeleveranciers komen tweehonderd banen op de tocht te staan, aldus de accountants die het effect bij de horeca en de detailhandel hierbij niet hebben meegerekend. De accijnsverhoging wakkert bovendien de inflatie aan, waardoor de koopkracht afneemt.

De accountants vrezen dat er na de verhoging van 30 procent nog een volgende in het vat zit, waardoor het niet meer zal gaan om 32,64 euro per hectoliter, maar 40 euro. Nu al betaalt de Nederlandse biersector ongeveer 310 miljoen euro aan accijns per jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.