Home

Achtergrond

Besparen op gas met weinig investeringskosten

Er zijn diverse mogelijkheden om tegen lage of zelfs geen kosten toch op het dure gas te besparen.

Het 'spelen' met temperatuur en RV bijvoorbeeld levert verrassende resultaten, zo bleek op een recente Groeibijeenkomst van Westland Energie Services.

Niet alleen grote investeringen zijn nodig om energie te kunnen besparen. Ook tegen lage of zelfs geen kosten zijn er mogelijkheden, zoals energiezuinig telen. Dát stond donderdagavond 25 september in Poeldijk centraal tijdens een Groeibijeenkomst van Westland Energie Services (WES) in samenwerking met Wageningen Universiteit.

Tijdens de bijeenkomst, bezocht door ruim honderd telers, belichtte de Wageningse onderzoeker Leo Marcelis allerlei aspecten van energiezuinig telen. In uiteenlopende gewassen blijkt meer energie te kunnen worden bespaard dan vaak gedacht. Zo levert de combinatie van temperatuurintegratie en schermen in freesia tegen de 50 procent energiebesparing op.

Volgens Marcelis doen telers in deze tijden van duur gas er goed aan om serieus met de volgende zaken aan de gang te gaan:
in de klimaatregeling meer met de buitenomstandigheden meebewegen veel meer gebruik te maken van de flexibiliteit van het gewas door toepassing van temperatuurintegratie zo veel mogelijk afzien van de minimumbuis uitbreiding van het aantal schermuren en zo mogelijk twee of meer schermen te gebruiken vochtiger te telen waarbij condensatie dient te worden voorkomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.