Home

Achtergrond

Bergkamp opent Fieldlab Glastuinbouw

Het Fieldlab Glastuinbouw in Honselersdijk is gisteren officieel geopend door Renée Bergkamp, directeur-generaal van Economische Zaken.

Het Fieldlab in de demokwekerij in Honselersdijk test innovaties in praktijksituaties, waarbij TNO, DLV Plant, Fytagoras en Hogeschool INHolland samenwerken, aangevuld met bijvoorbeeld telersgroepen en toeleveranciers.

Tiny Colijn van TNO zou in plaats van Fieldlab liever de term ontmoetingsplaats gebruiken, zei ze bij de opening. Daar komt gebundelde onderzoekskennis binnen bereik van de glastuinbouwsector. Een collectieve aanpak is volgens Colijn noodzakelijk. De vraagstukken van vandaag zijn te complex en te groot om door individuele partijen aangepakt en opgelost te worden.

Bergkamp is blij met de nieuwe onderzoeksplek met kennisuitwisseling, waar telers ook direct hun vragen aan onderzoekers kunnen stellen. “Er is nog zo vaak veel kennis die niet terecht komt waar hij thuis hoort, verscholen achter muren van bijvoorbeeld patenten.” Volgens Bergkamp is er lef voor nodig om te investeren in een samenwerkingsproject als het Fieldlab. “Maar in een innovatieve high-tech sector als de glastuinbouw zijn systeem-sprongen nodig. Niet uit idealisme, maar uit noodzaak. Alleen kleine stapjes voldoen niet meer.”

Bekijk ook de fotoreportage van de opening van het Fieldlab

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.