Home

Achtergrond

Bedrijven: Brussel maakt mobiel bellen duurder

Brussel maakt mobiele telefonie in de Europese Unie niet goedkoper maar juist duurder.

Die waarschuwing gaven grote telefoniebedrijven als Deutsche Telekom, Orange en Vodafone vandaag.

Hun bewering slaat op de pogingen van de Europese Commissie om na de verplichte plafonds bij mobiel bellen in het buitenland nu ook het mobiele afgiftetarief aan te pakken. Dat is de prijs die telefoniebedrijven elkaar onderling rekenen om het telefoontje van een beller van een andere provider door te geven. Brussel wil dat de kosten daarvoor maximaal 2 eurocent per minuut bedragen, tegen 9 cent nu.

Maar de bedrijven zullen dat verlies willen terugwinnen door duurdere abonnementen, stelt het bureau dat in opdracht van de telefoniebedrijven onderzoek heeft gedaan.

In de Verenigde Staten heeft zich zo'n ontwikkeling al voorgedaan, wat volgens de bedrijven ertoe heeft geleid dat de gemiddelde totale kosten voor mobiel bellen in de VS 11,73 euro per maand hoger liggen dan in de Europa.

Daardoor kunnen verhoudingsgewijs minder Amerikanen dan Europeanen zich een mobiel veroorloven. Als de Europeanen in dezelfde situatie zou zitten als de Amerikanen, zouden er in Europa 154 miljoen minder mobiele telefoons zijn, aldus het onderzoek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.