Home

Achtergrond 299 x bekeken 2 reacties

'Bankenbeleid raakt crisis tuinbouw'

Nederlandse banken moeten voorzichtig zijn wanneer zij besluiten tuinbouwbedrijven niet verder financieel te ondersteunen.

Volgens Hans van Luijk, directeur van Versdirect.nl kan de waarde van resterende bedrijven sterk dalen als teveel bedrijven stoppen. "Niemand heeft dan meer ruimte om te investeren en zo creëren we onze eigen crisis", stelde Van Luijk in zijn weblog.

Van Luijk signaleert dat al enkele bedrijven bij Versdirect.nl het bedrijf gesloten hebben. “Een teken aan de wand omdat wij dit als bedrijf zeer zelden meegemaakt hebben.”

Volgens de oud-teler laat de huidige crisis in de tuinbouw zich moeilijk vergelijken met eerdere crises. "Werd de crisis eind jaren 70 begin jaren 80 vooral veroorzaakt door sterk gestegen energieprijzen, de tweede crisis in de jaren 90 was meer een afzetcrisis. Het bijzondere van de huidige situatie is dat beide factoren nu tegelijkertijd spelen en daarom ook dubbelhard aankomen."

Van Luijk stelt niet teveel vertrouwen te hebben dat de overheid een grote rol zal spelen bij het oplossen van de problemen, zoals bij eerdere crises wel gebeurde.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    live

    De derde reden waarmee de genade klap voor de tuinbouw komt, Als de woorden "It giet Oan" gesproken worden blijft er maar hooguit 30% over

  • no-profile-image

    Robert Drente

    De huidige sanering is reeds enkele jaren geleden al ingezet. De kosten zijn nu structureel een stuk hoger en blijven naar alle waarschijnlijkheid hoog. Een crisis is naar mijn menig niet meer af te wenden. Veel bedrijven zijn financieel al dusdanig uitgekleedt dat ook een goed jaar de geleden schade niet meer kan vergoeden. De achterstand in investeringen wordt nu fataal. Banken durven het ook niet meer aan. Reken er maar op dat de komende twee jaar tussen de 20 en 30% van de bedrijven de poorten sluiten. Dus in de groente naar één afzetpartij en weer een hollandmerk invoeren. En niet zoals nu verdeel en heers.

Of registreer je om te kunnen reageren.