Home

Achtergrond 214 x bekeken

Balkenende roept op tot sterkere band VS en EU

Premier Jan Peter Balkenende vindt het tijd voor een versterkt partnerschap tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Daarvoor is het nodig dat de continenten naar elkaar luisteren en de verschillen overbruggen. Dat zei Balkenende in de nacht van woensdag op donderdag Nederlandse tijd in New York tijdens een diner van de Foreign Policy Association. ”Als de VS en de EU nauw samenwerken, kan niemand ons negeren. Samen kunnen we een krachtige boodschap uitzenden die de hele wereld bereikt en tot actie aanzet.”

De Europeanen en de Amerikanen hebben volgens Balkenende een gedeelde verantwoordelijkheid om de huidige wereldwijde problemen aan te pakken. Hij doelde op veiligheid, klimaat en mensenrechten. Op het terrein van veiligheid wil de premier dat Europa een grotere rol speelt. Daarnaast is solidariteit binnen de Navo noodzakelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.