Home

Achtergrond 195 x bekeken 3 reacties

Balkenende hervat strijd tegen kindsterfte

Nog steeds sterft iedere 3 seconden een kind en gaat elke minuut een moeder dood. Maar het is mogelijk om over zeven jaar 95 procent van alle kinderen in een goede kliniek of ziekenhuis op de wereld te zetten.

Dat kost volgend jaar 2 miljard dollar, oplopend tot 6 miljard in 2015 en daarvoor moet op een innovatieve manier geld worden gezocht.

Dat stellen premier Jan Peter Balkenende, zijn Noorse collega Jens Stoltenberg, president Jakaya Kikwete van Tanzania en voorzitter Robert Zoellick van de Wereldbank. Zij doen dat in een opiniestuk dat vandaag verschijnt op de website van het medisch vakblad The Lancet.

De auteurs willen nieuw leven blazen in de internationale afspraken die in 2000 zijn gemaakt om de moeder- en kindsterfte aan te pakken. Want in Zuid-Azië en de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara schiet het niet op met deze zogenoemde millenniumdoelen. Terwijl 95 procent van de moedersterfte zich juist in die gebieden voltrekt.

Zij willen daarom in de 51 armste landen de zorg verbeteren. Voor 2 tot 6 miljard dollar is het mogelijk om 500.000 extra verloskundigen, verpleegkundigen en artsen in te schakelen. Maar het geld moet ook op andere manieren worden ingezet, bijvoorbeeld om arme vrouwen geld te geven voor vervoer naar de kliniek, voor geneesmiddelen of voor eten.

Ook pleiten ze voor bonussen voor gezondheidswerkers die goed werk verrichten. Resultaatgebonden financiering leidde in Rwanda tot verbetering van de zorg en een daling van de zuigelingensterfte met 30 procent.

Volgens de auteurs moet het voor mondiale begrippen lage bedrag van 2 tot 6 miljard dollar op te hoesten zijn door binnen- en buitenlandse bronnen. Het moet ook op de agenda komen te staan van de zogenoemde Doha-ronde, de onderhandelingen met de wereldhandelsorganisatie WTO over handelsbarrières.

Balkenende, zijn collega Stoltenberg, president Kikwete en de voorzitter van de Wereldbank vinden dat er nog eind november een plan op tafel moet liggen dat dan volgend jaar bij de Doha ronde aangenomen kan worden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  geld geven alleen helpt niet ,je moet ook nog zorgen dat het goed terecht komt,er staan teveel zakkenvullers klaar om het in ontvangst te nemen

 • no-profile-image

  gert

  die zakkenvullers zijn medeverantwoordelijk voor de dood van die moeders en kinderen

 • no-profile-image

  gert

  teveel geld blijft aan de strijkstok hangen,zie Herfkens,zo blijft het dweilen met de kraan aan

Of registreer je om te kunnen reageren.