Home

Achtergrond

Arbeidsinspectie blijft streng controleren op schijnzelfstandige

De Arbeidsinspectie is niet van plan het beleid te veranderen, nu de Raad van State de dienst op de vingers heeft getikt bij een ten onrechte uitgedeelde boete voor het in dienst hebben van buitenlandse werknemers.

De Raad van State oordeelde vorige week dat de dienst de arbeidsverhouding tussen drie Hongaarse rietdekkers en een Nederlandse bemiddelaar verkeerd heeft beoordeeld. De Arbeidsinspectie legde in juni 2005 een boete op van 24.000 euro, maar dat had volgens de Raad van State niet gemogen.

Volgens ondernemer Rob Brucker van het bedrijf Winstar heeft de Raad van State met de uitspraak duidelijk gemaakt dat een aantal samenwerkende buitenlandse zelfstandigen, niet zomaar als schijnzelfstandige mogen worden beoordeeld.

Een woordvoerder van het ministerie zegt dat in dit geval het geleverde bewijs kennelijk onvoeldoende was. "Maar in andere zaken met schijnzelfstandigen, hebben we wel gelijk gekregen bij de Raad van State. Deze uitspraak is voor ons geen reden ons beleid te veranderen."

Of registreer je om te kunnen reageren.