Home

Achtergrond

Appie Baantjer krijgt eigen roos

Appie Baantjer krijgt zijn eigen roos ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag. De bloedrode bloem is volgend jaar te koop.

De misdaadauteur en oud-politieman kreeg de eerste pot met ’Baantjer-rozen’ dinsdagavond uitgereikt tijdens de presentatie van zijn biografie in het Spoorwegmuseum in Utrecht.
De roos is een cadeau van zijn uitgeverij De Fontein ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag dinsdag. Tal van vrienden, oud-collega’s en familieleden waren in het Utrechtse museum om zijn verjaardag te vieren. Piet Römer, die jarenlang rechercheur De Cock speelde in de televisieserie Baantjer, reikte het eerste exemplaar uit van de biografie. Biograaf Geertje Bos beschrijft in het boek hoe Baantjer zich ontwikkelde van arme schipperszoon tot gelauwerde schrijver.
Begin oktober komt het zeventigste boek uit met avonturen van rechercheur De Cock. Het boek De Cock en de Moord in het Gebed is de laatste in de succesvolle serie misdaadromans, liet Baantjer onlangs weten. De reeks is een van de meest gelezen van Nederland. Er zijn er al 7 miljoen van verkocht.
Piet Römer zei geregeld als mijnheer Baantjer te worden aangesproken. De 80-jarige acteur vertelde pas geleden weinig te voelen voor een behandeling door een chirurg in het VU-ziekenhuis in Amsterdam. ”Die man heette De Cock en heeft jarenlang moeten aanhoren: met C.O.C.K.? Die man heeft er zo onder geleden. Die neemt wraak op mij.”
Volgens Klaas Wilting, oud-voorlichter bij de Amsterdamse politie, heeft Baantjer in zijn boeken een goed beeld van de politie neergezet. ”Hij beschreef een politie die midden in de samenleving staat en de gewone taal van de burger spreekt.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.