Home

Achtergrond

Appeloogst Duitsland lager dan verwacht

De oogst van hardfruit in Duitsland valt lager uit dan verwacht.

Eerder bleek al dat de Nederlandse en ook de Belgische oogstprognoses voor hardfruit dit seizoen bij lange na niet worden gehaald.

De oogst van het belangrijkste Duitse appelras Elstar pakt aanzienlijk kleiner uit dan voorzien. Dat stelt het landbouwmarktbureau ZMP vast op basis van de waarnemingen tijdens de pluk. De tot dusver gehanteerde prognose voorzag een volume dat 24 procent achter zou blijven bij dat van vorig jaar, maar ook die verwachting blijkt in de praktijk te hoog.

"Ik geloof zeker dat dit percentage nog iets verder zal moeten worden opgeschroefd," zegt fruitmarktanalist Helwig Schwartau van het ZMP-kantoor in Hamburg.

"Na de eerste pluk zijn veel telers waarschijnlijk flink geschrokken. Er zijn namelijk heel weinig appels voor de tweede pluk overgebleven. De dichtheid is toch kleiner dan gedacht," zo schetst hij de situatie in het hoofdteeltgebied Noord-Elbe, nadat de helft van de Elstar-appels geplukt zijn. Concreet komt dit erop neer dat de voorspelde 165.000 ton er niet uitkomt.

Dat het net als in Nederland zou gaan om nog eens 10 tot 15 procent minder dan de eerste prognoses aangaven lijkt Schwartau daarentegen een wat al te pessimistisch perspectief. "Het is bovendien nog te vroeg om uitspraken te doen voor de appeloogst als geheel," aldus de marktonderzoeker. "De pluk van de overige grote Duitse rassen – Jonagold en Jonared – begint pas volgende maand."

De huidige prognose voorziet voor deze rassen vooralsnog in respectievelijk 140.000 ton (minus 16 procent ten opzichte van vorig jaar) en 130.000 ton (minus 14 procent).

De perenoogst valt eveneens een stuk kleiner uit dan vorig jaar, maar de teelt van dit product heeft in Duitsland in vergelijking met de appelteelt een zeer geringe betekenis.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.