Home

Achtergrond 417 x bekeken 3 reacties

Andere voeding leghennen werkt tegen verenpikkerij

Aanpassingen in het voer kunnen verenpikken bij leghennen voorkomen.

Dit werkt echter alleen als het gedrag nog niet aangeleerd is, zo blijkt uit onderzoek van Marinus van Krimpen van de Animal Sciences Group (ASG).

Een belangrijk aandachtspunt bij het voorkomen van verenpikken is het stimuleren van voergericht gedrag. Voer met minder voedingsstoffen per kilo zorgt er voor dat leghennen langer en trager eten. Het verstrekken van verdund voer vermindert schade aan het verenkleed, volgens de onderzoeker omdat de hennen het pikken meer richten op voer dan op soortgenoten.

Ook verzadiging speelt een rol. Als voer meergrof gemalen vezels bevat zijn hennen meer verzadigd, waardoor ze minder neiging tot verenpikken hebben. Van Krimpen adviseert om tijdens de opfokperiode een 15 procent verdund voer te voeren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  b.dekker

  verenpikken is een tekort aan goede voeding.Hoog eiwit en mineralen/sporenelementen extra zal problemen oplossen.Met proefvoer zoals gebeurd is zal men veel minder eieren rapen.Verenmeel heeft een zeer hoog eiwitgehalte dus eiwit aan de kip.Dan voelt de kip zich lekker en pikt niet.

 • no-profile-image

  niet langer pikker

  ander voeding, normale simpele voeding
  dan lossen de meeste problemen wel weer op. back to basic ! voer .......

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Grondgericht gedrag is natuurlijk gedrag. Daarnaast zal het verenpikken nooit helemaal stoppen want het is erfelijk. En daarna kopieergedrag want bloed is lekker! Niks 'aangeleerd' maar ook weer natuurlijk gedrag. Eén etmaal minder water of minder trek in eten bij bijv. stress of warmte en de eerste kannibaal meldt zich want het zit in die lijnen. Is dat onderzocht?
  Dit langer laten eten is geen echte oplossing maar vermindert de ellende tijdelijk ietsje. Zo'n onderzoek moet toch een zeker resultaat opleveren nietwaar? Vraag me af over hoeveel foklijnen/kippenmerken het onderzoek gedaan is en hoelang.

Of registreer je om te kunnen reageren.